Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα βοηθά το Trump στα σχέδια υποδομών των ΗΠΑ

FT: Γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα βοηθά το Trump στα σχέδια υποδομών των ΗΠΑ
Οι επικριτές λένε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θέλει την εύνοια του Προέδρου Trump μετά τη δημιουργία του «ταμείου Ivanka»
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αρχίσει να συμβουλεύει τη του Trump για τα σχέδια υποδομών της, το τελευταίο επεισόδιο μιας νεοφιλελεύθερης σχέσης μεταξύ της πρώτης κόρης του προέδρου  Ivanka Trump και του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.
Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση άρχισε να εξελίσσεται μετά την συνάντηση στο Λευκό Οίκο στις 3 Απριλίου, μεταξύ του κ. Kim και της κ. Trump για να συζητηθεί η δημιουργία ενός fund το οποίο θα επενδύει στην ανάππτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 1 δισ. δολαρίου, του οποίου η δημιουργία αποτελεί στόχο της μεγαλύτερης κόρη του Donald Trump με την Ivanka να θέλει έχει δημιουργηθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Γερμανία τον Ιούλιο .
Στο τέλος αυτής της συνάντησης τον Απρίλιο η κ. Trump ρώτησε αν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ήθελε να συναντήσει τον πατέρα της και τον οδήγησε στη συνέχεια στο Οβάλ Γραφείο.
Εκεί, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση, ο πρόεδρος μαζί με τους συμβούλους του συζήτησαν για τα σχέδια τους για έργα υποδομής, ωθώντας τον κ. Κιμ να προσφέρει την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τρεις μέρες αργότερα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Παγκόσμια Τράπεζα πήγαν στη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν με συμβούλους του Αμερικανού Προέδρου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος επιβεβαίωσε τις συναντήσεις.
"Αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται σε ανεπίσημο επίπεδο", είπε.
Πρώην ανώτεροι υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας βλέπουν εκτιμούν ότι η  ώθηση των έργων υποδομής και η ταχεία δημιουργία του γυναικείου ταμείου επιχειρηματικότητας, είναι αποτέλεσμα των κινήσεων του κ. Kim να εκμεταλλευτεί την πολύ καλή σχέση που έχει με την Ivanka Trump και με τη διοίκηση του Αμερικανού Προέδρου εν μέσω έντονης φημολογίας ότι ο Donald Τrump σκέπτεται να περικόψει τη χρηματοδότηση προς την Παγκόσμια Τράπεζα.
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του κ. Kim θέτει ζητήματα διακυβέρνησης για την Παγκόσμια Τράπεζα.
"Αν δεν ήταν οι ΗΠΑ και αυτό συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα ήμασταν πολύ ανήσυχοι", δήλωσε ο Joel Hellman, κοσμήτορας της σχολής ξένων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Georgetown και μέχρι πριν από λίγα χρόνια στέλεοχος εσωτερικού ελέγχου Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας απορρίπτουν αυτές τις ανησυχίες και λένε ότι το νέο επιχειρηματικό ταμείο γυναικών θα συμμορφωθεί με τους αυστηρούς κανόνες διακυβέρνησης της Οραγνισμού.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η κ. Trump δεν θα έχει κανένα επίσημο ρόλο στη διευκόλυνση και δεν θα συγκεντρώσει κεφάλαια γι 'αυτό, αν και οι ΗΠΑ θα δεσμεύσουν ένα ποσό που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Το σχέδιο για τη δημιουργία του ταμείου αναγγέλθηκε τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των G20 για θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με σχέδιο της πρότασης που πρόκειται να ψηφιστεί στις 30 Ιουνίου από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και το έχουν και οι Financial Times, θα δημιουργηθεί με κεφάλαια 200 εκατ. δολαρίων, τα μισά από τα οποία θα διατεθούν από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά, απόροια .
Η κ. Trump και ο κ. Kim συναντήθηκαν με μια ομάδα Σαουδαραβών γυναικών στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης. Στη συνέχεια, η κ. Trump επαίνεσε τον κ. Kim στο Facebook.
Ο Scott Morris, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι κινήσεις του κ. Κιμ για την οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης με τη διοίκηση του Trump ήταν κακές λόγω της σημερινής κατάστασης.
"Έχει την υποχρέωση η Παγκόσμια Τράπεζα να έχει σχέση καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του μεγαλύτερου μετόχου της", ανέφερε ο κ. Morris.
"Αν και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ivanka Trump για τη δημιουργία ενός ταμείου για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, αντιβαίνουν δραματικά με τις βαθιές περικοπές που πρότεινε ο Πρόεδρος Trump στα προγράμματα των ΗΠΑ για τη στήριξη των γυναικών παγκοσμίως", δήλωσε η Nadia Daar, επικεφαλής του γραφείου Oxfam International της Ουάσινγκτον.
"Εκτός από τον Jim Kim που είναι ενθουσιώδης για το ίδιο το ταμείο, νομίζω ότι πολλοί δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τη σχέση που χτίζεται εδώ από την ανάγκη της τράπεζας για αμερικανική οικονομική στήριξη αυτή τη στιγμή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης