Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το Brexit αλλάζει ήδη τις σχέσεις της ΕΕ και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών

tags :
ΔΝΤ: Το Brexit αλλάζει ήδη τις σχέσεις της ΕΕ και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών
Όταν η Βρετανία αποσυρθεί από την ΕΕ, η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μι εναλλακτική λύση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση τους στην ΕΕ
Οι σχέσεις των οικονομικών επιχειρήσεων που έχουν έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ είναι πολύ πιθανόν να διαφοροποιηθούν, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις μόλις αρχίζουν.
Πόσους κινδύνους αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται από την Παγκόσμια Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα του ΔΝΤ.
Το γράφημα απεικονίζει τις σχέσεις που μπορεί να επηρεαστούν από την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ.
Ένα παράδειγμα: στο εμπόριο εκτός χρηματιστηρίου παραγώγων σε συνάλλαγμα στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, το μερίδιο της Μεγάλης Βρετανίας ανέρχεται στο 89 τοις εκατό.



Επί του παρόντος, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που έχουν έδρα στη Βρετανία, μπορούν να κάνουν συναλλαγές με οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες της ΕΕ, με τους ίδιους όρους με τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες.
Αυτός είναι ο λόγος που η Μεγάλη Βρετανία είναι ελκυστική για τις διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Όταν η Βρετανία αποσυρθεί από την ΕΕ, η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μι εναλλακτική λύση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση τους στην ΕΕ.
Μια δυνατότητα που εξετάζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης είναι οι λεγόμενες συμφωνίες ισοδυναμίας που εφαρμόζονται σε διαφορετικούς τομείς των επιχειρήσεων όπως η ασφάλεια, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζών.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη σκοπιμότητα και τα πλεονεκτήματα αυτών των συμφωνιών μετά το Brexit.
Επειδή το λειτουργικό κόστος μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της μετάβασης και οι τράπεζες μπορεί να διπλασιάσουν τις δραστηριότητες και να μεταφέρουν προσωπικό, πολλές τράπεζες έχουν συντάξει σχέδια έκτακτης ανάγκης και να εξετάζουν εναλλακτικές μετεγκατάστασης.
Ορισμένα ιδρύματα μπορούν ακόμη να επιλέξουν να αποχωρήσουν ή να περιορίσουν τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης