Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η Σουηδία κατάφερε να κτίσει μία οικονομία «πρότυπο» - Το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο

tags :
Πως η Σουηδία κατάφερε να κτίσει μία οικονομία  «πρότυπο» - Το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο
Η σουηδική οικονομία υπέφερε από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, ενώ η σουηδική κορώνα υποτιμήθηκε επανειλημμένα
Η ανθεκτικότητα που έχουν δείξει οι σκανδιναβικές χώρες στις πιέσεις που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και, ιδιαίτερα, η Ευρωζώνη, από την κρίση χρέους που ταλάνισε κράτη - μέλη της, γεννά ερωτήματα... 
Πολλοί αποδίδουν τις απανωτές πρωτιές των τεσσάρων βόρειων χωρών στις κατατάξεις για το βιοτικό επίπεδο, στην εφαρμογή του σκανδιναβικού μοντέλου, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό την εγγύηση και στενή καθοδήγηση του κράτους.
Επίσης, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία διαθέτουν τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βαθμολογούν με την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» τις παραπάνω χώρες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δανειστούν ανά πάσα στιγμή από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Βέβαια, το σκανδιναβικό μοντέλο δέχεται σήμερα πιέσεις λόγω της δημογραφικής γήρανσης, της μετανάστευσης αλλά και της παγκοσμιοποίησης, με ορισμένους να προεξοφλούν το τέλος του...
Ωστόσο, οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις «απαντούν».
Εμείς θα ασχοληθούμε με τη Σουηδία.
Η Σουηδία διαθέτει μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους, χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό (ο οποίος τείνει να γίνει βέβαια αποπληθωρισμός) και υγιές τραπεζικό σύστημα.
Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε.
Η σουηδική οικονομία υπέφερε από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, ενώ η σουηδική κορώνα υποτιμήθηκε επανειλημμένα.
Η Σουηδία επλήγη επίσης από μια βαθιά οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Οι τράπεζες έγιναν ασταθείς και οι δύο κρατικοποιήθηκαν, η ανεργία αυξήθηκε ραγδαία, με το δημόσιο χρέος να τίθεται εκτός ελέγχου.
Ο δρόμος πίσω στη σταθερότητα και την επιτυχία δεν ήταν εύκολος.
Ωστόσο, με την επιδίωξη εφευρετικών και θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευσή τους, η Σουηδία έχει μεταμορφώσει την οικονομία της και παρέμεινε ισχυρή ενόψει της νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Από την κρίση της δεκαετίας του '90, οι σουηδικές κυβερνήσεις εξισορροπούν τον προϋπολογισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία και συνέχισαν να το πράττουν ακόμη και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.
Πώς έγινε όμως αυτό;
Η Σουηδία επανέλαβε την οικονομική της διακυβέρνηση με μια σειρά καινοτόμων κανονισμών.
Πρώτον, το 1996 θεσπίστηκε ανώτατο όριο για τις δημόσιες δαπάνες.
Αυτό συνοδεύτηκε από την προσθήκη του «στόχου πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν με ευρεία υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σουηδία.
Βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι το υψηλό χρέος δεν συσσωρεύεται και ότι το χρέος δεν μετακυλίεται στις μελλοντικές γενιές.
Επιπλέον, το 2007 δημιουργήθηκε το σουηδικό συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ελέγχει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει συνεπής με τους στόχους της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας.
Η αξιόπιστη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τη σουηδική κυβέρνηση σήμανε ότι η Σουηδία παραμένει στην κορυφαία ένωση των φορολογικά υπεύθυνων χωρών στην Ευρώπη.
Ενώ οι κυβερνήσεις με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες, η Σουηδία απέφυγε αυτές τις δυσκολίες.
Στην πραγματικότητα, οι φόροι στη Σουηδία έχουν μειωθεί από τότε που ξεκίνησε η κρίση!
Η Σουηδία συνέχισε επίσης να επενδύει σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η έρευνα, αντί να χρειάζεται να περικόψει σημαντικά σε αυτούς τους τομείς, όπως σε ορισμένες χώρες.
Η Σουηδία έχει σήμερα μια ποικιλόμορφη, άκρως ανταγωνιστική και επιτυχημένη οικονομία.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τη Σουηδία στην 6η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο.
Η Σουηδία είναι επίσης η 6η πιο "εύκολη" (από πλευράς γραφειοκρατίας) χώρα στον κόσμο για το εμπόριο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της σουηδικής οικονομίας είναι η διαφάνεια και η φιλελεύθερη προσέγγιση του εμπορίου.
Η Σουηδία είναι ένα κράτος με εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και εξάγει ποικίλα αγαθά.
Εκτός από τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των αγαθών και της μεταποίησης, η ανάπτυξη στους τομείς των σύγχρονων υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, ήταν ισχυρή στη Σουηδία.
Η υπηρεσία κλήσεων μέσω Skype και η online υπηρεσία ροής μουσικής Spotify είναι δύο παραδείγματα, αλλά οι Σουηδοί δεν έχουν σταματήσει εκεί....
Η Στοκχόλμη έχει γίνει γνωστή ως μία από τις πιο "hot" πόλεις για startups!
Παρόλο που η Στοκχόλμη είναι ο κόμβος της σουηδικής οικονομικής δραστηριότητας, απέχει πολύ από το να είναι η μόνη επιτυχημένη περιοχή.
Στην πραγματικότητα, ο πλούτος στη Σουηδία κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στις περιφέρειες από οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου κάθε περιφέρεια έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Έτσι, στη χώρα υπάρχουν δυναμικές οικονομίες και υψηλά πρότυπα διαβίωσης.
Η σημερινή οικονομική και κοινωνική ευημερία της Σουηδίας βασίστηκε στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Οι κυβερνήσεις συνέχισαν τις μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική βιωσιμότητα έγινε θεσμοθετημένη.
Οι σταθερές οικονομικές πολιτικές συνδυάζονται με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ανοικτή προσέγγιση του εμπορίου, ώστε να καταστεί η Σουηδία πρότυπο οικονομικής επιτυχίας.
Ας πάρουμε λοιπόν παράδειγμα...

Και λίγο... κοινωνία

Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα για τους σκανδιναβικούς λαούς συνοψίζονται σε μία λέξη: «ρομποτάκι».
Ωστόσο, οι εντυπώσεις ανθρώπων που έχουν ζήσει ή ζουν στη Σουηδία δεν το επιβεβαιώνουν....
Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών ασχολούνται εκτενώς με το περιβάλλον, κι ας μην έχουν τον ήλιο της Ελλάδας....
Επί αυτού, ειδικά σε ότι αφορά τη Σουηδίας, αξίζει να σχολιαστεί πως αποτελεί μία από τις χώρες με σχεδόν 100% ανακύκλωση!
Την ίδια στιγμή, ο αθλητισμός και ο εθελοντισμός είναι στο DNA των περισσοτέρων Σουηδών.
Οι περισσότεροι Σουηδοί μετακινούνται με ποδήλατα, κάτι στο οποίο βοηθούν και οι σωστά δομημένες πόλεις, αλλά και με μέσα μεταφοράς που πάνε παντού!
Το σημαντικότερο όμως είναι το παρακάτω.
Ο πρώτος «αντίπαλος» όσων θέλουν να παρανομήσοουν είναι οι υπόλοιποι πολίτες.
Δε νοήται να μην κόψεις απόδειξη και άλλα σχετικά.
Αυτό οφείλεται, αρχικά στις πολύ σκληρές ποινές που επιβάλλει το κράτος, και, το κυριότερο, στο ότι οι Σουηδοί έχουν καταλάβει το εξής:
Η κάθε παράνομη πράξη του ενός, θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους υπόλοιπους.
Ό,τι δηλαδή δεν καταλάβαμε ποτέ στη χώρας μας.

Τα... highlights

«Στοπ» στους συνοριακούς ελέγχους βάζει η Σουηδία – Υποδέχθηκε 160.000 πρόσφυγες από το 2015

Οι σουηδικές αρχές σταμάτησαν στις 2 Μαΐου 2017, τους συνοριακούς ελέγχους που είχαν επιβάλει από το 2015, σε μία προσπάθεια τότε να μην επιτρέψουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών αλλά και προσφύγων.
Η κίνηση είχε έρθει μετά από το κλείσιμο των συνόρων στη Δανία, λόγω της πολύ έντονης τότε προσφυγικής κρίσης.
Η σκανδιναβική χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει δεχθεί πάνω από 160.000 πρόσφυγες, από το 2015, ωστόσο πλέον, όπως έχουν πει οι αξιωματούχοι της, η ικανότητά της να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες, βρίσκεται σε σημείο θραύσης.

Τραπεζικό φόρο υπέρ ενός «ταμείου κρίσης» ετοιμάζει η σουηδική κυβέρνηση

Πρόταση για φόρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας προωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο η σουηδική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να συνταχθεί ένα ταμείο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.
Όπως είχε σχολιάσει σχετικά ο αρμόδιος Σουηδός υπουργός για την Οικονομία και τις Αγορές, «οι τράπεζες βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να απορροφήσουν ένα επιπλέον κόστος».
«Τώρα που οι καιροί είναι καλοί, έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε άμυνες για τις δυνητικά χειρότερες περιόδους που θα ακολουθήσουν και να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας σύστημα».
Ωστόσο, δε διευκρίνισε τον φορολογικό συντελεστή.
Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας αναμένεται να αναπτύξει πλήρως το εν λόγω σχέδιο πριν τις ερχόμενες εκλογές του 2018.

Forbes: Σουηδία, η καλύτερη δυνατή επιλογή για το επιχειρείν το 2017!

Ως την καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν το 2017 παρουσιάζει τη Σουηδία το περιοδικό Forbes, τη χώρα που έχει ανέβει 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη από το 2006, πραγματοποιώντας αλματώδη πρόοδο!
Το δημοσίευμα έκανε εκτενή αναφορά στην κατρακύλα των Ηνωμένων Πολιτειών, τη χώρα που εμφανιζόταν μέχρι και πριν 10 χρόνια ως ο παράδεισος των επίδοξων επιχειρηματιών.
Μέσα λοιπόν σε μία 10ετία, η «χώρα των ευκαιριών» έφτασε στην 23η θέση της κατάταξης του Forbes…
Σε αντίθετο κλίμα, η σκανδιναβική χώρα έχει μεταλλαχθεί σε ένα ιδιαιτέρως εύπορο κράτος, εν μέρει λόγω του συγκρατημένου προϋπολογισμού - μέσω περικοπών - που υλοποιεί.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση της Σουηδίας προχώρησε σε μείωση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων παροχών, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την απασχόληση, κάτι που της επέτρεψε να μειώσει τους φόρους.
Με το δημόσιο χρέος της να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η σκανδιναβική χώρα, το προηγούμενο έτος, γνώρισε ανάπτυξη 4,2%, με την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο να είναι οι μόνες χώρες στις πρώτες 25 θέσεις της λίστας με καλύτερες επιδόσεις.
Παράλληλα, η Σουηδία έχει υπό τη "στέγη" της τα μεγαλύτερα και πιο ξακουστά brands παγκοσμίως:
Η Volvo, η Electrolux, η Ericsson και η H&M είναι μερικά παραδείγματα, ενώ είναι η «γενέτειρα» και της IKEA που ιδρύθηκαν στη χώρα το 1943.
Μάλιστα, έχει αποτελέσει «παράδεισο» και για τις startups στον κλάδο της τεχνολογίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται στην 47η θέση μεταξύ των 139 χωρών…

Η κατάταξη του Forbes:

1. Σουηδία

2. Νέα Ζηλανδία

3. Χονγκ Κονγκ

4. Ιρλανδία

5. Ηνωμένο Βασίλειο (πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου)

6. Δανία

7. Ολλανδία

8. Φινλανδία

9. Νορβηγία

10. Καναδάς

Η οικονομική ευημερία της Σουηδίας οφείλεται και στην εκτόξευση του εγχώριου πληθυσμού

Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της Σουηδίας διαπιστώνεται από τα στοιχεία της εγχώριας Στατιστικής Υπηρεσίας που επικαλείται το Bloomberg, το οποίο συνδέει το φαινόμενο και με την οικονομική ευημερία που απολαμβάνει η χώρα.
Όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα, η σκανδιναβική χώρα των 10 εκατομμυρίων πολιτών κατάφερε να διπλασιάσει τον πληθυσμό της από τη 10ετία του 1950, ενώ αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί θα έχει τριπλασιάσει τον αριθμό μέσα σε έναν συνολικά αιώνα!
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η μεγέθυνση του αριθμού των κατοίκων (αύξηση γεννήσεων, μετανάστευση), αν αξιοποιηθεί σωστά, θα βοηθήσει τη Σουηδία να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού που ταλανίζει πολλές αναπτυγμένες οικονομίες (πχ Ιαπωνία και Γερμανία).
«Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξημένου φόρτου εξάρτησης, απόρροια των υψηλού αριθμού των ηλικιωμένων.
Ωστόσο, αν και έχουμε το χώρο για άλλο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, παρατηρείται μία έλλειψη στέγασης στις μεγάλες πόλεις μας.
Η σουηδική αγορά εργασίας είναι επίσης πολύ διαιρεμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων στο πρακτορείο η επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank AB, Anna Breman.



Με υπερπροσφορά σε… αιολική ενέργεια απειλούνται Σουηδία και Νορβηγία

Υπό την απειλή της υπερπροσφοράς βρίσκεται η αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Νορβηγία και Σουηδία, καθώς φαίνεται ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020 στο project έχουν σχεδόν επιτευχθεί.
Σημειώνεται ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ως στόχο να παράγουν 24,8 τεραβατώρες έως το 2020, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας συνολικής ζήτησης.
Ωστόσο, μόνο το 2016 κατασκευάστηκαν ανεμογεννήτριες με ισχύ 7,1 τεραβατόρες!
Η τεράστια συμμετοχή εταιρειών που υπήρξε στο πρόγραμμα για παραγωγή ενέργειας μόνο μέσω Α.Π.Ε., μείωσε την τιμή των σχετικών πιστοποιήσεων κατά 45% το 2016, σύμφωνα με όσα επισημαίνει το Bloomberg.
Η πτώση της τιμής είναι αποτέλεσμα της ανακολουθίας στην ζήτηση από πλευράς εταιρειών και της κατανάλωσης από τους πολίτες.

Πρόβλημα… υπερβολικών φορολογικών εσόδων για τη Σουηδία το 2016 - Που οφείλεται το «φαινόμενο»

Με ένα ασυνήθιστο πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπη η σουηδική κυβέρνηση το 2017, καθώς το περασμένο έτος σημαδεύτηκε από υπέρογκα φορολογικά έσοδα.
Ως αποτέλεσμα, πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των φόρων που πρέπει να καταβληθούν για το τρέχον έτος, αφαιρώντας το πλεονάζον ποσό.
Το «φαινόμενο» οφείλεται στο ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα διάλεξαν επίτηδες να πληρώσουν, εκτός από τους οφειλόμενους, και προκαταβολικούς φόρους, λόγω του καθεστώτος πολύ χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα της εύπορης σκανδιναβικής χώρας.
Εξηγώντας, τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια δεν δίνουν κίνητρα για αποταμίευση, οπότε η προπληρωμή των φόρων φαντάζει ως μία καλύτερη «επένδυση» για τους Σουηδούς.
Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να παρουσιάσει ένα δημοσονομικό πλεόνασμα 85 δισ. κορωνών (9 δισ. ευρώ) για το σύνολο του 2016, με το ήμισυ εξ’ αυτών να προέρχεται από τους επιπλέον φόρους από πολίτες και επιχειρήσεις!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης