Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επαναφέρουν έως και τις μισές θέσεις εργασίας που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό

tags :
Marketwatch: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επαναφέρουν έως και τις μισές θέσεις εργασίας που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, η έκρηξη του offshoring διεύρυνε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ κατά περίπου 640 δισ. δολ. ετησίως, κάτι που έχει κοστίσει 3-4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε εργοστάσια
Για δεκαετίες, οι αμερικανικές εταιρείες κυνηγούσαν τη φθηνή εργασία στο εξωτερικό, εισάγοντας στη συνέχεια προϊόντα τα οποία πουλούσαν στην αμερικανική αγορά.
Τώρα, η «Trumponomics», όπως ονομάζεται η οικονομική πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, μια ευρύτερη εστίαση στο Συνολικό Κόστος Ιδιοκτησίας (TCO) και η προηγμένη παραγωγή έχουν όλα μαζί τη δυνατότητα να τερματίσουν την στασιμότητα της κατασκευής τα τελευταία 30 χρόνια και να δημιουργήσουν εκατομμύρια εργοστασιακές εργασίες στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, η έκρηξη του offshoring διεύρυνε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ κατά περίπου 640 δισ. δολ. ετησίως, κάτι που έχει κοστίσει 3-4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε εργοστάσια.
Ο πιο άμεσος τρόπος μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Trump, είναι να υποκαταστήσει την εγχώρια παραγωγή με τις εισαγωγές, δηλαδή μέσω του «reshoring» και των άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα της εξάλειψης του εμπορικού ελλείμματος θα ήταν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο εργατικό δυναμικό στη μεταποιητική βιομηχανία για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, μια αύξηση των μέσων μισθών και μια αύξηση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας κατά 25% έως 30%.
Όπως σχολιάζει το «Marketwatch», πολλές εταιρείες που μετακίνησαν στο εξωτερικό την παραγωγή δεν έκαναν σωστούς υπολογισμούς.
Μία μελέτη της Archstone αποκάλυψε ότι το 60% των αποφάσεων για offshoring χρησιμοποίησε μόνο στοιχειώδεις υπολογισμούς του κόστους, συνήθως απλώς την τιμή ή το κόστος εργασίας, και αγνόησε άλλα κόστη, όπως το κόστος φόρτωσης, το κόστος αποθεματοποίησης, παράδοσης, αλλά και τον αντίκτυπο στην καινοτομία.
Οι περισσότεροι από τους πραγματικούς κινδύνους και το κόστος του offshoring αγνοούνταν.
Το «Marketwatch» αναφέρει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να επανεκτιμηθεί το κόστος της εγχώριας/υπεράκτιας παραγωγής.
Οι κινεζικοί μισθοί αυξάνονται κατά περίπου 15% ετησίως από το 2000.
Ως εκ τούτου, το κινεζικό κόστος εργασίας σε δολάρια ανά μονάδα παραγωγής είναι σήμερα περίπου τέσσερις φορές το αντίστοιχο ποσοστό το 2000.
Σύμφωνα με το «Marketwatch», εκτιμάται ότι περίπου το 25% αυτών που οι εταιρείες έχουν βγάλει στο εξωτερικό, θα επανέλθουν αν οι εταιρείες ποσοτικοποιήσουν το συνολικό κόστος.
Αυτά τα προϊόντα έχουν γενικά χαρακτηριστικά όπως υψηλό κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων έναντι κόστους εργασίας, συχνές αλλαγές σχεδιασμού, μεταβλητότητα στη ζήτηση, ρίσκο πνευματικής ιδιοκτησίας και κανονιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις συμμόρφωσης.
Επιπρόσθετα, άλλο ένα 25% των θέσεων εργασίας μεταποίησης που έχουν «μετακομίσει» στο εξωτερικό θα έρχονταν πίσω εάν η Αμερική μπορέσει να γίνει μόλις κατά 15% πιο ανταγωνιστική μέσω βιώσιμων στρατηγικών, όπως η προηγμένη κατασκευή, χρησιμοποιώντας ρομπότ και άλλες μορφές αυτοματισμού, όπως χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και κανονισμοί, καθώς και ένα χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ.
Συνολικά, σύμφωνα με το «Marketwatch», είναι εφικτή η προσθήκη περίπου 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για τα επόμενα 10 έως 15 έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης