Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Ελλάδα προειδοποιεί, απειλείται η ανάκαμψη χωρίς συμφωνία για το χρέος

tags :
Guardian: Η Ελλάδα προειδοποιεί, απειλείται η ανάκαμψη χωρίς συμφωνία για το χρέος
Τελειώνει ο χρόνος δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η Ελλάδα προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν εμποδιστεί εκ νέου μια συμφωνία για τηνν ελάφρυνση του χρέους κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η Guardian o φόβος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι ότι η Γερμανία θα επιμείνει σε καθυστερήσεις σε μια πιθανή συμφωνία και θα την παραπέμψει τουλάχιστον μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα όπως τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η χώρα να εισέλθει εκ νέου σε σπιράλ ύφεσης.
Με την Ελλάδα να πρέπει να αποπληρώσει τον Ιούλιο ομόλογα που λήγουν αξίας 7 δισ. ευρών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει έκκληση για κλείσιμο της συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup.
"Είναι καθήκον όλων των πλευρών να βρουν μια λύση», είπε. "Δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε ένα πρόγραμμα διάσωσης εάν ο στόχος δεν είναι να βγεις από το πρόγραμμα όταν αυτό τελειώσει.
Και η αποχώρηση από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ευθύνη όχι μόνο της χώρας που έλαβε τη διάσωση αλλά και των πιστωτών της".
"Εμείς τηρήσαμε τη δικιά μας πλευρά της συμφωνίας, νομοθετώντας ένα νέα πακετο μεταρρυθμίσεων για να επιτύχουμε εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν τήρησαν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας" τόνισε ο Ε. Τσακαλώτος.
"Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία η οποία δεν είναι αυτή που ήταν στο τραπέζι", είπε. "Αυτό που ήταν στο τραπέζι ήταν εάν η Ελλάδα ψήφιζε το πακέτο μεταρρυθμίσεων, τότε οι πιστωτές θα εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει σαφής χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του χρέους".
Αντ 'αυτού, το ΔΝΤ αρνήθηκε να υποστηρίξει την προτεινόμενη λύση - λέγοντας ότι απέχει πολύ από αυτό που ήταν απαραίτητο για καταστεί το ερλληνικό χρέος βιώσιμο με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να το απορρίψουμε ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Με ένα χρέος που κυμαίνεται γύρω στα 314 δισ. ευρώ - ήτοι 180% του ΑΕΠ - η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να έλθει η οκονομική ανάκαμψη.
Η επταετής, τριπλή δοκιμασία διάσωσης της χώρας όχι μόνο έχει εμβαθύνει την εξάρτησή της από τα διεθνή δάνεια, αλλά τελικά επιδείνωσε το χρέος της χώρας.
Κάτω από την πίεση των πιστωτών να περάσουν πρόσθετες περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις των φόρων για να ξεκλειδώσουν περαιτέρω δάνεια διάσωσης που θα απέτρεπαν την αποπληρωμή τον Ιούλιο, ο Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει το "καρότο" απομείωσης του χρέους για να πείσει τους σκεπτικιστές βουλευτές του για την ανάγκη υποστήριξης περαιτέρω πολιτικών λιτότητας.
Τα μέτρα που προβλέπουν ήδη δραματικά μειωμένες συντάξεις κατά 18% και μείωση του αφορολόγητου  θα εφαρμοστούν μόλις λήξει το τρίτο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής διάσωσης της χώρας στα τέλη του 2018.
Πριν από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για τον περιορισμό του χρέους αυτό το μήνα, ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα πάνε τόσο καλά που σύντομα θα αναγκαστεί να φορέσει βάλει γραβάτα.
"Τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολεύουμε να το πιστέψουμε", είπε, προσθέτοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος, η Angela Merkel, είχε έρθει να χειριστεί το ζήτημα προσωπικά.
Ωστόσο, μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει τα χρέη της μακροπρόθεσμα.
Στην Αθήνα υπήρχε διάχυτη η ελπίδα ότι  η συμφωνία θα ήταν εφικτή - η οποία όχι μόνο θα οδηγούσε σε εκταμιεύσεις δόσεων λόγω του κλεισίματος της β' αξιολόγησησης αλλά θα άνοιγε και το δρόμο για μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους που θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η διαφωνία σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τς ελληνικής οικονομίας περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.
Αντιμέτωπος με το ΔΝΤ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασών ενόψει των γερμανικών εκλογών.
Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ, τόσο η γερμανική όσο και η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσαν ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να επικυρώσουν περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων μέσω των αντίστοιχων κοινοβουλίων τους.
Αλλά ο χρόνος, δήλωσε ο Ε. Τσακάλώτος το βράδυ της Δευτέρας τελειώνειε. "Το ερώτημά μας είναι εάν η κάθε πλευρά τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η θέση των πιστωτών θα είναι πολύ δύσκολη τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. "Τι μπορούν να πουν; Ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα, αλλά τελικά θα τη στείλουμε στα βράχια;" αναρωτήθηκε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης