Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Οι πιστωτές πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος

tags :
Washington Post: Οι πιστωτές πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος
Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ το ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να είναι βιώσιμο προκειμένου να συμμετάσχει
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επέμεινε σήμερα (29/05/2017) ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της και δήλωσε ότι τώρα εναπόκειται στους διεθνείς πιστωτές να συμφωνήσουν για το πώς θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και πώς θα βοηθήσουν το έθνος να βγει από την οικονομική κρίση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει όλα τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στη δημόσια διοίκηση, και ότι εναπόκειται στους πιστωτές να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας.
Η Ελλάδα ελπίζει για μια συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Το κυριότερο θέμα είναι η διαφωνία μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το οποίο δεν συμμετέχει οικονομικά στο τρέχον 3ετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει νόημα στην εισαγωγή ενός προγράμματος (διάσωσης), εάν ο στόχος δεν είναι να βγούμε από το πρόγραμμα.
Και η έξοδος από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ευθύνη όχι μόνο της χώρας οφειλέτη αλλά και της χώρας πιστωτή», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.
«Έχουμε κάνει το μερίδιό μας στη συμφωνία, εξαρτάται από τους πιστωτές μας και το ΔΝΤ να κάνουν το δικό τους», συνέχισε ο ίδιος.
Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ το ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να είναι βιώσιμο προκειμένου να συμμετάσχει.
Η Αθήνα αναφέρει ότι η επίλυση του ζητήματος του χρέους είναι κρίσιμη για την ικανότητά της να προσελκύει επενδυτές και να βγει από την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται από τα τέλη του 2009.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις της Ευρωζώνης που υποστηρίζουν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ότι η χώρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να μπορέσει να αρχίσει να αναπτύσσεται σε μια βιώσιμη βάση.
Η Ευρωζώνη έχει αποκλείσει κάθε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, αλλά έχει αναφέρει ότι η επέκταση των προθεσμιών αποπληρωμής ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων της είναι πιθανά μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης το επόμενο έτος.
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται τώρα αποκλειστικά σε διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην πάρουμε αυτή τη συνολική συμφωνία που η ελληνική οικονομία χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και ως εκ τούτου να μπορέσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα όπως είχε προγραμματιστεί το καλοκαίρι του 2018».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης