Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ιταλία οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές εντείνονται

tags :
Στην Ιταλία οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές εντείνονται
Ο Renzi, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας πως το κόμμα του «δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται κιόλας
Παρά την υπόσχεση την περασμένη εβδομάδα από τον Ιταλό Υπουργό Βιομηχανίας, Carlo Calenda, πως η Ιταλία δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, οι ιταλικές μετοχές έχουν πέσει σε χαμηλότερα μηνός, με τον ιταλικό τραπεζικό τομέα να είναι κάτω από 3% στις συναλλαγές της Δευτέρας (29 Μαΐου 2017), η μεγαλύτερη απώλεια μιας ημέρας σε σχεδόν τέσσερις μήνες, με τους εμπόρους να επικαλούνται την αύξηση των κινδύνων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Ο λόγος για την ξαφνική ανησυχία προκάλεσε σε συνέντευξή του την προηγουμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός Matteo Renzi πρότεινε οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με της Γερμανίας, βλέποντας το με «μια ευρωπαϊκή προοπτική.»
Η Γερμανία έχει εκλογές το φθινόπωρο στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιταλικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2018, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται πως οι Ιταλοί μπορεί να προσέλθουν στις κάλπες το φθινόπωρο.
Ο Renzi, αρχηγός του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας πως το κόμμα του «δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται κιόλας».
Μετά την ανάκτηση της ηγεσίας του κόμματος του στα τέλη Απριλίου, ο Renzi δεν βλέπει με κακό μάτι τις πρόωρες εκλογές.
Είπε στην Il Messaggero ότι μπορεί να καταφέρει να εφαρμόσει ένα μοντέλο εκλογών ανάλογο με αυτό της Γερμανίας, όπως είχε προτείνει και ο πρώην κεντροδεξιός πρωθυπουργός Silvio Berluskoni.
«Το γερμανικό σύστημα θα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός στην αντιμετώπιση του παρόντος αδιέξοδου, αλλά δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα.
Έχοντας ένα συνασπισμό στην εξουσία είναι πολύ επικίνδυνο» υποστηρίζει.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση Renzi, ο ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων LC Macro,Lorenzo Codogno, δήλωσε ότι «τα τελευταία νέα από την Ιταλία δείχνουν ότι νέος εκλογικός νόμος είναι στα σκαριά.
Τα τέσσερα μεγάλα κόμματα φαίνεται να συγκλίνουν προς τα εκεί – στο επονομαζόμενο γερμανικό σύστημα, δηλαδή ένα καθαρά αναλογικό σύστημα με ένα όριο εισόδου 5%».
Επικαλούμενος το Reuters, ο Codogno πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών ξαφνικά αυξήθηκε σε 60%, κατά την άποψή μου.
Ένα κοινοβούλιο που θα αιωρείται είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα (95% πιθανότητα)».
Το Κόμμα 5-αστεριών της Ιταλίας ψήφισε το Σαββατοκύριακο υπέρ ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο σύμφωνα με το Reuters.
Την Κυριακή, οι οπαδοί των 5 αστεριών στήριξαν συντριπτικά μια ανάλογη διαδικασία όπως της Γερμανίας, στην οποία τα κόμματα θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον ποσοστό 5% για να μπουν στο κοινοβούλιο.
Κάλεσαν για εθνικές εκλογές στις 10 Σεπτεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα τέσσερα πιο δημοφιλή κόμματα της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), έχουν πλέον δείξει την πρόθεση να υποστηρίξουν ένα νόμο με βάση την αναλογική εκπροσώπηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης