Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συμφωνήσουν για απομείωση του ελληνικού χρέους

New York Times: Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συμφωνήσουν για απομείωση του ελληνικού χρέους
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται τώρα αποκλειστικά σε διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών της
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επέμεινε τη Δευτέρα ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και δήλωσε ότι εναπόκειται τώρα στους διεθνείς πιστωτές να συμφωνήσουν για το πώς θα καταστήσουν το χρέος της χώρας βιώσιμο και θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει όλα τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία και τη δημόσια διοίκηση, και ότι εναπόκειται στους πιστωτές - άλλες χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις για την εκάφρυνση του χρέυος της χώρας.
Η Ελλάδα ελπίζει για συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Το κυριότερο θέμα ήταν η διαφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το οποίο δεν συμμετέχει οικονομικά στο τρέχον τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
"Δεν υπάρχει λόγος να εισέλθουμε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης αν ο στόχος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα και η έξοδος από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ευθύνη όχι μόνο της χώρας οφειλέτη αλλά και των δανειστών της χώρας δανειστή», δήλωσε ο Ε. Τσακακώτος.
"Έχουμε κάνει το μερίδιό μας στη συμφωνία, εξαρτάται από τους πιστωτές μας και το ΔΝΤ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους".
Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ το ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να είναι βιώσιμο προκειμένου να συμμετάσχει.
Η Αθήνα αναφέρει ότι η επίλυση του χρέους είναι κρίσιμη για την ικανότητά της να προσελκύει επενδυτές και να βγει από την οικονομική κρίση που την ταλανίζει από τα τέλη του 2009.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις της ευρωζώνης που στηρίζουν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ότι η χώρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να μπορέσει να αρχίσει να αναπτύσσεται σε βιώσιμη βάση.
Η ευρωζώνη αποκλείει κάθε διαγραφή χρεών για την Ελλάδα, αλλά ανέφερε ότι η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων της είναι δυνατά μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώνεται το 2018.
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται τώρα αποκλειστικά σε διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης