Τελευταία Νέα
Διεθνή

American Enterprise Institute: Το αμερικανικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή - Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει

tags :
American Enterprise Institute: Το αμερικανικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή - Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει
Αν και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα μιας κρίσης χρέους, φαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος 
Στα πρώτα στάδια μιας δραματικής αύξησης του χρέους τους πέρα από όλα τα ιστορικά επίπεδα βρίσκονται οι ΗΠΑ σύμφωνα με το American Enterprise Institute.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην αποτελεί σοβαρό πρόβλημα επί του παρόντος.
«Σίγουρα δεν είμαστε στα μέσα μια κρίσης χρέους αυτή τη στιγμή.
Τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι ΗΠΑ μπορούν εύκολα να πληρώνει τα χρέη της, το χρέος είναι σε δολάρια, και η κυβέρνηση έχει περιθώρια να αυξήσει τα έσοδα από τους φόρους» αναφέρει σε σχετική ανάλυση.
Παρακάτω είναι το γράφημα του American Enterprise Institute για το αμερικανικό χρέος.

aei

Στην ίδια ανάλυση περιλαμβάνονται και οι απόψεις της JP Morgan και του οικονομολόγου Tyler Cowen σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ.
«Είναι συζητήσιμο κατά πόσο αυτές οι προβλέψεις (σσ. για το αμερικανικό χρέος) θα πρέπει να προκαλέσουν άμεση ανησυχία» επισημαίνει ο Jesse Edgerton της JP Morgan.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα υψηλά επίπεδα δανεισμού και χρέους έχουν μακροπρόθεσμο κόστος, καθώς εκτός των άλλων θα μειωθούν οι κρατικές αποταμιεύσεις, ενώ οι επόμενες γενιές θα επιβαρυνθούν με το εξωτερικό χρέος και θα ανταγωνίζονται με τον ιδιωτικό τομέα για τα κεφάλαια.
«Επιπλέον, ένας συνεχώς αυξανόμενος δείκτης χρέους φέρνει τουλάχιστον έναν μικρό κίνδυνο ότι οι επενδυτές θα ανησυχούν τελικά για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των αμερικανικών ομολόγων, πράγμα που θα προκαλέσει την ταχεία και αποσταθεροποιητική ανατίναξη» επισημαίνει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο Tyler Cowen επισημαίνει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σχετικά με την αμερικανική οικονομία, ο προϋπολογισμός του Trump είναι οικονομικά προσιτός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης παραμένει υψηλότερος από τον ρυθμό του χρέους.
Βάσει της αμερικανικής ιστορίας «ο ρυθμός δανεισμού των επιχειρήσεων στο 5% ή υψηλότερα σε συνδυασμό με τη γήρανση του αμερικανικού πληθυσμού (ή μια απροσδόκητη καταστροφή, όπως ένας πόλεμος) θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης.
«Και όταν μια κυβέρνηση είναι εθισμένη στον δανεισμό, είναι δύσκολο να αλλάξει τη συνήθεια, καθώς οι επακόλουθες αυξήσεις φόρων καταστρέφουν τις οικονομίες» επισημαίνει ο ίδιος.
Πάντως, στην ανάλυση του American Enterprise Institute επισημαίνεται ότι η Αμερική δεν είναι Βέλγιο.
«Η οικονομική πολιτική εδώ παίζει ένα ρόλο διαφορετικό από ό,τι σε άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης