Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το νόμισμα της Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου μετά την εκλογή του προέδρου Trump

Το νόμισμα της Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου μετά την εκλογή του προέδρου Trump
Τις εβδομάδες μετά την εκλογή του Trump το δολάριο ανέβηκε έναντι άλλων κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γουάν
Το γουάν σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου την Πέμπτη (1 Ιουνίου 2017), ανεβάζοντας το κέρδος του στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις στο 1,2%.
Ένα ισχυρότερο γουάν είναι πιθανό να ευχαριστήσει τον Trump, ο οποίος συχνά κατηγόρησε την Κίνα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ότι προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα στο εμπόριο.
Αλλά οι έμποροι νομισμάτων λένε ότι η πρόσφατη αύξηση του γουάν είναι πιθανότατα για το Πεκίνο ένα σημάδι, ενάντια σε μερικούς από τους άλλους επικριτές του.
Ειδικότερα, οι κινέζοι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Moody's, η οποία προειδοποίησε για τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της Κίνας και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
"Υπάρχει πιθανότητα οι αρχές να θέλουν να κρύψουν τις ανησυχίες τους" για την επιβάρυνση του χρέους της Κίνας μετά την ανακοίνωση της Moody's, δήλωσε την Πέμπτη ο Jason Daw στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.
Τα αρνητικά στοιχεία από την υποβάθμιση της Moody's ήρθαν σε άσχημο χρονικά σημείο για το Πεκίνο, το οποίο προσπαθεί να προσελκύσει χρήματα από το εξωτερικό στην εγχώρια αγορά ομολόγων.
"Προσπαθούν να κάνουν το νόμισμα πιο ισχυρό και πιο σταθερό για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές", δήλωσε ο Stephen Innes, επενδυτής με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, φαίνεται να λειτουργεί.
"Βλέπουμε περισσότερους αγοραστές από πωλητές του γουάν τις τελευταίες δύο ημέρες", ανέφερε ο Innes.
Τα τελευταία χρόνια, οι φόβοι ότι το γουάν θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου ώθησε τους επενδυτές να μεταφέρουν τεράστια ποσά από την Κίνα.
Το Πεκίνο ανταποκρίθηκε δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα και εισήγαγε capital controls για να εμποδίσει την εκροή κεφαλαίων.
Τις εβδομάδες μετά την εκλογή του Trump, το δολάριο ανέβηκε έναντι άλλων κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γουάν.
Ωστόσο, εν μέσω μιας ευρείας αποδυνάμωσης του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, το κινεζικό νόμισμα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερό έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ, μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Η ξαφνική αύξηση του γουάν, οδηγεί ορισμένους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το τι θα γίνει στη συνέχεια.
Οι οικονομολόγοι της Capital Economics δήλωσαν αργά την Τετάρτη ότι δεν αναμένουν πλέον το γουάν να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου φέτος.
Όμως ο Daw της Societe Generale δήλωσε ότι με την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας που πιθανόν να έχει κορυφωθεί, είναι "απλά θέμα χρόνου" έως ότου το Πεκίνο πρέπει να επιστρέψει και να κατευθύνει το γουάν χαμηλότερα έναντι των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης