Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την αναβάθμιση ήρθε η πτώση για τις πακιστανικές μετοχές

Μετά την αναβάθμιση ήρθε η πτώση για τις πακιστανικές μετοχές
Γιατί άλλαξαν στάση οι επενδυτές
Την 1η Ιουνίου το Χρηματιστήριο του Πακιστάν αναβαθμίστηκε και από τον Δείκτη MSCI Frontier Markets μεταφέρθηκε στον Δείκτη MSCI Emerging Markets και όπως τόνισαν πολλοί αναλυτές η κίνηση αυτή ήταν μια τεράστια "ώθηση στη φήμη" του.
Στην πορεία του Χρηματριστηρίου προς την ένταξή του στο δείκτη MSCI Emerging Markets, οι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε μετοχές στο Πακιστάν με αποτέλεσμα ο δείκτης να καταγράψει σημαντικά κέρδη.
Ωστόσο την μέρα της αναβάθμισης, οι μετοχές υποχώρησαν με απώλειες ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, το πακιστανικό χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 8%.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι λόγοι της υποχώρησης του ήταν ότι πρώτον, το χρηματιστήριο του Πακιστάν αναβαθμίστηκε από τον δείκτη Frontier Markets για να εισέλθει στον Δείκτη MSCI Emerging Markets.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, έπρεπε να εξέλθει από τον δείκτη Frontier Markets Index και όλα τα ταμεία που κατέχουν μετοχές σε αυτόν τον δείκτη έπρεπε επείσης να πουλήσουν τις μετοχές τους.
Τα ξένα hedge funds ήταν οι κυριότεροι πωλητές σύμφωνα με τους αναλυτές πουλώντας μετοχές αξίας 500 εκατ. δολαρίων πωλήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα πριν από την ένταξη της MSCI, σε σύγκριση με 450 εκατομμύρια δολάρια ξένων κεφαλαίων που εισήλθαν στη χώρα για να αγοράσουν μετοχές.
Η κερδοφορία ήταν επίσης ένας παράγοντας.
Στην πορεία προς την ένταξη της MSCI,  ξένοι και εγχώριοι επενδυτές εμφάνιζαν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τις μετοχές του Πακιστάν.
Αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι προχώρησαν σε κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.
Τέλος, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον νέο προϋπολογισμό του Πακιστάν.
Η προοπτική υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα που έχουν επιβληθεί από τις εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια έχει μειώσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών.
Παρόλα αυτά, το Πακιστάν ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ασία το 2016 και μία από τις καλύτερες ιστορίες ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης