Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Κλαδί ελιάς από την Lagarde σε Schaeuble - Κρίσιμο το Eurogroup στις 15/6

Handelsblatt: Κλαδί ελιάς από την Lagarde σε Schaeuble - Κρίσιμο το Eurogroup στις 15/6
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών χρειάζεται απεγνωσμένα συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου
Το δράμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους κορυφώνεται ενόψει του Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt Global.
O Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χρειάζεται απεγνωσμένα συμφωνία καθώς στις αρχές Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομολογα που λήγουν αξίας 7 δισ. ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εκταμίευση της δόσης από τους πιστωτές της.
Μέχρι στιγμής, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται με αρκετή αυτοπεποίθηση.
"Υπάρχει καλή πίστη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και πιστευώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου" δήλωσε στη Handelsblatt.
"Η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να παρέχουν με σαφήνεια για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και να στείλουν σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι κανένας επενδυτής δεν πρέπει να φοβάται να επενδύσει στην Ελλάδα", δήλωσε ο κ Τσακαλώτος.
Πρόσθεσε, επίσης ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι "μπορεί τελικά να κοιτάξει το μέλλον με κάποια ελπίδα".
Και είναι πράγματι οι αντιθέσεις  μεταξύ του Schaeuble και του ΔΝΤ, που καθυστερούν τις συζητήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, θέλει απεγνωσμένα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ παράλληλα απορρίπτει το πιο κεντρικό αίτημα του Ταμείου. Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ K. Lagarde επανέλαβε την πεποίθησή της κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στη Handelsblatt τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 ότι "είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του  ελληνικού χρέους".
"Χωρίς κούρεμα αλλά με μεγαλύτερη ωρίμανση των δανείων και αναβολή των πληρωμών τόκων".
Το Βερολίνο αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές τις απαιτήσεις.
Μετά από όλα τα μέτρα του ΔΝΤ θα οδηγήσει την Αθήνα σε αποπληρωμή μερικά από τα δάνεια της το 2080, και οι πληρωμές τόκων θα μπορούσε να αναβληθεί μέχρι το 2050.
Οι πιστωτές θα χάσουν έως και 123 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικοονμικών.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου, τα μέτρα αυτά θα ισοδυναμούσαν με ένα νέο πακέτο διάσωσης, το οποία απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου της Γερμανίας.
Ο W. Schaeuble θέλει να αποφύγει μια δημόσια συζήτηση με οποιοδήποτε κόστος όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Αλλά τη Δευτέρα, η κ. Lagarde για πρώτη φορά έδειξε δημοσίως κάποια προθυμία για συμβιβασμό.
"Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας δεν σε θέση να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, μπορούμε να τους δώσουμε χρόνο έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η εκταμίευση από το ΔΝΤ θα γίνει μόνο εάν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομείβση του ελληνικού χρέους" πρόσθεσε η κ. Lagarde.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προσφέρει στον Schaeuble μια συμβιβαστική λύση έτσι ώστε να συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Βερολίνβο και ΔΝΤ κυρίως συγκρούονται για τις προβλέψεις για την ανάποτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το γεγονός ότι είναι πολύ απαισιόδοξο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Αλλά η Lagarde τονίζει ότι "είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά την ανάκαμψη της παραγωγικότητας στην Ελλάδα, αλλά η δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένη, λόγω της ραγδαία γήρανση του πληθυσμού", είπε.
Ωστόσο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά τάσσσεται με τον Γερμανό ομόλογό του για την απαισιοδοξία του ΔΝΤ.
"Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξες και θα πρέπει να εκλάβει κανείς ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.
Ωστόσ εάν σκφτεί κανείς ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που διαπραγματεύτηκε αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι αν μη τι άλλο παράδοξο να έχει τόσο απαισιόδοξες εκτιμήσεις" τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Για την Αθήνα μια πιθανή συμφνωνία ΔΝΤ-Βερολίνου στα πλαίσια της πρότασης της κ. Lagarde θα έχει αρνητικό αντίκτυπο.
Το σύνολο της ρητορικής της ελληνικής κυβέρνησης παρά τις έντονες αντιδράσδεις για τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν, έχει επικεντρωθεί στην ελάφρυνση του χρέους, άρα θα αυξηθεί η λαική οργή.    
Παράληλα η Ελλάδα χρειάζεται την ελάφρυνση του χρέους για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα είναι ένα σημάδι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει βραχυπρόθεσμα στις αγορές.
Ωστόσο η ΕΚΤ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE μόνο σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης