Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας ήταν μικρότερη κι από της Ελλάδας το α' 3μηνο 2017

CNN Money: Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας ήταν μικρότερη κι από της Ελλάδας το α' 3μηνο 2017
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις η Μεγάλη Βρετανία θα έπιανε την απόδοση της Ιταλίας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 ξεπερνώντας την Ελλάδα
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,2% στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο 3μηνο 2017 (σε σύγκριση με το προηγούμενο 3μηνο) ήταν ο χαμηλότερος που παρατηρήθηκε και στα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη (8 Ιουνίου 2017).
Η Βρετανία εμφανίζει μικρότερη αύξηση ακόμη και από την Ελλάδα (αύξηση 4%), μια χώρα που κινδύνεψε να μπει σε ύφεση στα τέλη του 2016.
Τα απογοητευτικά δεδομένα άφησαν έκπληκτους τους οικονομολόγους.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η Μεγάλη Βρετανία θα έπιανε την απόδοση της Ιταλίας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, ξεπερνώντας την Ελλάδα.
Οι περισσότερες χώρες είδαν τους αριθμούς τους να αναθεωρούνται υψηλότερα από τις πρώτες εκτιμήσεις.
Ωστόσο, η Βρετανία υποχώρησε 0,1% και η απόδοση του πρώτου 3μήνου αντιπροσωπεύει απότομη επιβράδυνση από την αύξηση κατά 0,7% το τελευταίο 3μηνο του 2016.
"Η ανθεκτικότητα της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας στο Brexit υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα κατά το πρώτο τρίμηνο", δήλωσε ο Raj Badiani, οικονομολόγος της IHS Markit.
"[Η πτώση] προκλήθηκε εν μέρει από την αρχή μιας πιο συγκρατημένης φάσης καταναλωτικών δαπανών, με αυξημένο άγχος να επιστραφούν στα νοικοκυριά τα πρόσφατα κέρδη πολλών ετών υψηλής απασχόλησης και βελτιωμένης αγοραστικής δύναμης κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2016", πρόσθεσε.
Το Γραφείο Στατιστικών στη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι η βραδύτερη ανάπτυξη οφείλεται σε ασθενέστερες πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο, καθώς και μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες στις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και στις μεταφορές.
Οι καταναλωτές έχουν πληγεί από τις αυξανόμενες τιμές, μια παρενέργεια από την απότομη πτώση της αξίας της λίρας από τη στιγμή που οι Βρετανοί ψήφισαν τον Ιούνιο 2016 για να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Η λίρα διαπραγματευόταν στα 1,29 δολάρια έναντι του δολαρίου την Πέμπτη (8 Ιουνίου 2017), σχεδόν 14% χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος του Brexit.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να ανακάμψει στο 0,4% το δεύτερο 3μηνο του 2017.
Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη Μεγάλη Βρετανία στο σημείο να πιάσει το μέσο όρο της ΕΕ και παράλληλα τις χώρες που πλήττονται σκληρά από την κρίση στην ευρωζώνη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Τα στοιχεία έρχονται την ημέρα των γενικών εκλογών της Βρετανίας.

chart eu gdp growth 2017

eurostat

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης