Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις προς την Τσεχία από τον Junker να αναθεωρήσει την άρνηση της να υποδεχθεί μετανάστες

Πιέσεις προς την Τσεχία από τον Junker να αναθεωρήσει την άρνηση της να υποδεχθεί μετανάστες
Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια και αδυναμία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μετανάστευσης θέλοντας να στηρίξει την απόφαση της
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker προέτρεψε την Τσεχία να επανεξετάσει την απόφασή της να σταματήσει την αποδοχή μεταναστών, ενάντια στον κοινοτικό σχεδιασμό για τους αιτούντες άσυλο, που φτάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έλαβε μόνο 12 άτομα από τα 2.691 που της αναλογούσαν, στο πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση 160.000 μεταναστών από τη νότια περιφέρεια της ΕΕ.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της μία εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που αντιτίθεται στην αποδοχή μεταναστών, συμφώνησε τη Δευτέρα να αναστείλει πλήρως το πρόγραμμα.
Αυτό θέτει τους Τσέχους σε μια πορεία σύγκρουσης με το εκτελεστικό σώμα της ΕΕ.
"Είμαι πολύ απογοητευμένος που διαβάζω στον Τύπο ότι η τσεχική κυβέρνηση σκέφτεται να σταματήσει εξ ολοκλήρου τις μετεγκαταστάσεις", δήλωσε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Charles της Πράγας.
"Ελπίζω ειλικρινά ότι όπως σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί ο ευρωπαϊκός λόγος, το πνεύμα και οι αξίες, έτσι και η τσεχική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την πορεία της ώστε να μην χρειαστεί να στραφούμε σε νομικές διαδικασίες, στις οποίες θα στραφούμε αν δεν αλλάξει κάτι."
Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια και αδυναμία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μετανάστευσης, θέλοντας να στηρίξει την απόφαση της.
Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αρνήθηκαν να εκδώσουν στους αιτούντες άσυλο.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν τις ποσοστώσεις σε δικαστήριο της ΕΕ.
Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει τον Ιούνιο σχετικά με τυχόν νομικές κυρώσεις εναντίον χωρών που δεν υποδέχονται τον αριθμό που τους αναλογεί από πρόσφυγες και άλλους μετανάστες.
Ο κ. Juncker δήλωσε ότι τα μέλη της ΕΕ επωφελούνται από την αλληλεγγύη στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και προς τους άλλους.
«Προσπαθώ να κατανοήσω τις εθνικές ευαισθησίες σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Αλλά περισσότερο από μια αρχή, η αλληλεγγύη είναι μια πνευματική κατάσταση που χτυπάει στην ίδια την καρδιά της ΕΕ.
Η αλληλεγγύη δεν είναι επίσης μονόδρομος», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης