Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολιτικό αδιέξοδο - Ποια είναι η επόμενη μέρα

CNBC: Το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολιτικό αδιέξοδο - Ποια είναι η επόμενη μέρα
Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 13η Ιουνίου όταν θα συνεδριάσει η Βουλή
Την πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσαν οι βρετανικές εκλογές, καθώς ούτε οι Συντηρητικοί της May ούτε οι Εργατικοί του Corbyn κατάφεραν να αποκτήσουν αυτοδυναμία.
Το επίσημο αποτέλεσμα είναι ένα ασταθές κοινοβούλιο με κανένα κόμμα να είναι ικανό να σχηματίσει πλειοψηφία από μόνο του.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC παρουσιάζει την επόμενη μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβαίνει όταν κανένα κόμμα αποκτά πλειοψηφία;

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών θα παραμείνει στην εξουσία ενώ θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί για το σχηματισμό ενός συνασπισμού, διαφορετικά η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να κυβερνήσει έχοντας μειοψηφία.
Το 2010, την τελευταία φορά που υπήρχε ένα μετέωρο κοινοβούλιο «hung parliament», η κυρίαρχη κυβέρνηση των Εργατικών παρέμεινε στη θέση της μέχρις ότου σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Το κόμμα με τις περισσότερες έδρες θα σχηματίσει αυτόματα κυβέρνηση;

Δεν είναι σίγουρο.
Για να κυβερνήσει, ένα κόμμα πρέπει να έχει την πλειοψηφία στην Βουλή (υπάρχουν 650 έδρες συνολικά) με ψήφο εμπιστοσύνης, είτε μόνο του είτε με τη στήριξη άλλων πολιτικών κομμάτων, εάν υπάρχει επίσημος συνασπισμός ή όχι.
Για παράδειγμα, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Ενωτικούς (DUP), που έχει 10 έδρες για να φτάσει στη γραμμή τερματισμού.
Ωστόσο, αν δεν μπορούν να πετύχουν μια συμφωνία με το DUP (ή κάποιον άλλο) και οι Συντηρητικοί δεν μπορούν να διεκδικήσουν πλειοψηφία, η May πιθανότατα θα παραιτηθεί και το Εργατικό Κόμμα θα κληθεί να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό.

Πόσο μπορούν να διαρκέσουν οι συνομιλίες;

Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο παρελθόν, είχε έρθει αντιμέτωπο με ένα «μετέωρο κοινοβούλιο».
Τότε, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί τελικά σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού πέντε ημέρες μετά τις εκλογές.
Αυτή η ίδια συμφωνία είναι πολύ απίθανο να συμβεί καθώς και τα δύο κόμματα είναι πολιτικά αντίθετα σχετικά με το Brexit.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό όσον αφορά στις εξελίξεις που αναμένονται;

Η πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 13η Ιουνίου όταν θα συνεδριάσει η Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης