Τελευταία Νέα
Διεθνή

Societe Generale: Η στερλίνα θα παραμείνει ριζωμένη σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια

Societe Generale: Η στερλίνα θα παραμείνει ριζωμένη σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια
Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας τονίζουν ότι τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Ως «πολιτική καταστροφή» για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Societe General, τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα, τονίζοντας παράλληλα ότι αφήνουν την κυβέρνηση αποδυναμωμένη κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την Ευρπωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας αναφέρουν ότι η στερλίνα αναμένεται να δεχθεί ξανά ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η Βρετανία θα διαπραγματεύεται το Brexit με την ΕΕ από μειωνεκτική θέση.
«Βραχυπρόθεσμα, οι συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσο μία μειονοτική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακολουθήσει μία λιγότερο μαχητική προσέγγιση και να διαπραγματευτεί ένα πιο μαλακό Brexit», τονίζει μεταξύ άλλων η Societe Generale, για να σχολιάσει εν συνεχεία ότι «δε μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι «ένα απαλό Brexit συνεπάγεται την παραμονή στην ενιαία αγορά», διευρκινίζοντας ότι η στάση της ΕΕ πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη, καθώς απαιτεί την αποδοχή της ελεύθερης κυκλοφορίες των ευρωπάιων πολιτών στη χώρα.
«Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε συζήτηση περί ενός απαλού Brexit φαίνεται καταδικασμένη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Societe Generale.
Σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμη πορεία της στερλίνας, οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτή θα καθοριστεί και από τη σχετική απόδοση της βρετανικής οικονομίας, με το σενάριο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας να μη φαίνεται πιθανό να τη βλάψει σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, «καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Bank of England θα διατηρεί στάση αναμονής απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι υπόλοιπο θα τα αυξάνουν», τονίζει η Societe Generale, αναφερόμενη κυρίως στη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η εν λόγω αντίθεση μεταξύ της MPC και της Fed ή της ΕΚΤ θα μπορούσε να σταθεί αρκετή ώστε να προκαλέσει μία κατάρρευση της στερλίνας και να την κρατήσει ριζωμένη σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα», καταλήγει η γαλλική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής (9/6) ημέρας, το βρετανικό νόμισμα έφτασε ακόμα και σε χαμηλά επτά εβδομάδων, και συγκεκριμένα στα 1,2693 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης