Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε την αγορά 500 εκατ. γουάν σε συναλλαγματικά διαθέσιμα

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε την αγορά 500 εκατ. γουάν σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
Η χρήση του γουάν ως παγκόσμιου διεθνούς νομίσματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) ολοκλήρωσε κατά το α’ 6μηνο του 2017 επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ε.Κ.Τ. σε κινεζικό νόμισμα γουάν, εφαρμόζοντας έτσι την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Η χρήση του γουάν ως παγκόσμιου διεθνούς νομίσματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η Τράπεζα, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) καθόρισε το γουάν ως ένα ελεύθερα χρησιμοποιήσιμο νόμισμα, μέσω της ένταξής του στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (S.D.R.), το 2015.
Από τον Οκτώβριο του 2016, το Δ.Ν.Τ. ενέκρινε την ένταξή του στο καλάθι S.D.R. ως το πέμπτο νόμισμα, μαζί με το δολάριο Η.Π.Α., το ευρώ, το γιεν και τη βρετανική λίρα.
Η επένδυση της Ε.Κ.Τ. αντικατοπτρίζει επίσης τη σημασία της Κίνας ως ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ζώνης του ευρώ, σημειώνει η Ε.Κ.Τ.
Η Ε.Κ.Τ. πούλησε μια μικρή μερίδα συμμετοχών σε δολάρια Η.Π.Α. (για να αγοράσει γουάν), οι οποίες παραμένουν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, αφήνοντας το συνολικό μέγεθος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ε.Κ.Τ. αμετάβλητο.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ε.Κ.Τ. περιλαμβάνουν πλέον δολάρια Η.Π.Α., γιεν, γουάν, χρυσό και το S.D.R.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης