Τελευταία Νέα
Διεθνή

Padoan: Κοντά σε συμφωνία για την κρατική διάσωση των Banca Popolare και Veneto η ιταλική κυβέρνηση

Padoan: Κοντά σε συμφωνία για την κρατική διάσωση των Banca Popolare και Veneto η ιταλική κυβέρνηση
Ο κ. Padoan αγωνίζεται για να κλείσει μια συμφωνία πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας...
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται «κοντά σε λύση» με τις ευρωπαϊκές αρχές για την κρατική διάσωση των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (13 Ιουνίου 2017), μέσω ανακοίνωσής του, ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan.
Η δήλωση του κ. Padoan έρχεται τη στιγμή που εξετάζεται μάλιστα η προσχώρηση της Banca Intesa Sanpaolo στην κοινοπραξία των ιταλικών δανειστών - συμπεριλαμβανομένης της UniCredit - για την παροχή 1,2 δισ. ευρώ στις δύο παραπάνω τράπεζες.
Οι τράπεζες της Βενετίας αποτελούν οι δεξαμενές δανεισμού στο βιομηχανικό βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αλλά ταλανίζονται από τη ραγδαία αύξηση των επισφαλών δανείων.
Οι φόβοι για την επίπτωση στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιταλίας οδήγησαν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας να πραγματοποιήσουν συνομιλίες τελευταίας στιγμής για την κάλυψη ζημιών ύψους 1,2 δις ευρώ στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες πρέπει να καλυφθούν με ιδιωτικά χρήματα, πριν να μπορέσει αναλάβει δράση η κυβέρνηση μέσω «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» ύψους 6,5 δις ευρώ.
Ο κ. Padoan αγωνίζεται για να κλείσει μια συμφωνία πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το Δ.Ν.Τ. επέκρινε τον χειρισμό προβληματικών τραπεζών της Ιταλίας.
Για την Monte dei Paschi di Siena, η κατάρρευση της οποίας θεωρήθηκε συστημική απειλή για το κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση ύψους 8,8 δις ευρώ (τα 6,6 δις ευρώ θα προέλθουν από την ιταλική κυβέρνηση), μετά από διαπραγματεύσεις σχεδόν 18 μηνών μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης