Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία λειτουργεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση

Κομισιόν: Η μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία λειτουργεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να αποδίδει αποτελέσματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προσεχούς εβδομάδας, τέσσερις εκθέσεις προόδου σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σταθεροποίηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή στις εκθέσεις αυτές διαπιστώνει ότι στην πλειονότητα των κρατών μελών έχει καταδειχθεί ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία λειτουργεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι έχει απευθύνει επανειλημμένως έκκληση στα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη προβεί στην μετεγκατάσταση κανενός προσώπου, ή που δεν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση, να το πράξουν.
Δυστυχώς, συνεχίζει η Επιτροπή, παρά τις επανειλημμένες αυτές εκκλήσεις, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου και από τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και προς άλλα κράτη μέλη, δεν έχουν λάβει ακόμη τα απαραίτητα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, και όπως αναφέρεται στην προηγούμενη έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσεις κατά των τριών αυτών κρατών μελών.
Η Επιτροπή απευθύνει, εξάλλου, εκ νέου έκκληση να επιταχυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και να καλυφθούν κενά που εξακολουθούν να υφίστανται από πλευράς προσωπικού και εξοπλισμού, το ταχύτερο δυνατόν.
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να αποδίδει αποτελέσματα - όπως προκύπτει από τη σταθερή μείωση των παράτυπων διελεύσεων προς την Ελλάδα και από την επιτυχή επανεγκατάσταση περισσότερων από 6.000 Σύρων στους οποίους παρασχέθηκαν ασφαλείς και νόμιμες οδοί προς την Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της δήλωσης και ειδικότερα η βελτίωση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, καταλήγει η Επιτροπή.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σημερινών εκθέσεων ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε σχετικά: "Δύο έτη μετά τη δρομολόγηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση, οι κοινές μας προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ωστόσο, οι παράγοντες ώθησης της μετανάστευσης προς την Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται και συνεχίζεται η τραγική απώλεια ζωών στη Μεσόγειο.
Καθώς βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας — να εργαστούμε από κοινού με τρίτες χώρες, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα άσυλο σε όσους το χρειάζονται και διασφαλίζοντας την ταχεία επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Μπορούμε, συνεπώς, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση στην Ευρώπη, μόνο εάν εργαστούμε από κοινού σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης".
Τέλος ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: " Αυτές οι θεμελιώδεις αξίες εφαρμόζονται σε όλες τις πολιτικές μας και η μετανάστευση δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στην τύχη τους τα κράτη μέλη με εξωτερικά σύνορα, και δεν θα το πράξουμε.
Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση αποτελεί νομική υποχρέωση και όχι επιλογή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης