Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρ. Κοινοβούλιο: Αντιμέτωπη με υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες η Κύπρος

Ευρ. Κοινοβούλιο: Αντιμέτωπη με υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες η Κύπρος
Η Κύπρος βρισκόταν σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος έως το 2016, όταν εξήλθε με επιτυχία από το πρόγραμμα οικονομικής της διάσωσης, αναφέρει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αντιμέτωπη με υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες είναι η Κύπρος από το 2016, όταν εξήλθε με επιτυχία από το πρόγραμμα οικονομικής της διάσωσης, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η Κύπρος βρισκόταν σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος έως το 2016.
Τον Νοέμβριο του 2016, ο πίνακας αποτελεσμάτων της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών (ΜΙΡ) της Κύπρου έδειξε τους ακόλουθους δείκτες με τιμές υψηλότερες από το κατώτατο όριο: τρεχούμενοι λογαριασμοί, καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, μερίδιο εξαγωγών, χρέος ιδιωτικού τομέα, δημόσιο χρέος, ποσοστό ανεργίας, μακροχρόνια ανεργία και ποσοστά ανεργίας των νέων.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το 2017, η Κύπρος έχει πολύ υψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επιβαρύνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και υψηλά αποθέματα ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους, σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και ασθενούς ανάπτυξης.


Για το 2017, οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν είναι οι εξής:
1. Συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γεγονός που συνεπάγεται να παραμείνει η χώρα στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του το 2018.
Μέχρι τα τέλη του 2017, υιοθέτηση βασικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.
2. Αύξηση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, εκσυγχρονίζοντας τις πολιτικές διαδικασίες, εφαρμόζοντας κατάλληλα συστήματα πληροφόρησης και αυξάνοντας την εξειδίκευση των δικαστηρίων.
Επιπλέον μέτρα για την εξάλειψη των εμποδίων στην πλήρη εφαρμογή της αφερεγγυότητας.
3. Επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δημιουργία των προϋποθέσεων για μια λειτουργική δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων.
4. Επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στο fasttracking σε στρατηγικές επενδύσεις και στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης μέχρι το τέλος του 2017.
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσε εκτεταμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες για το 2017 σε Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, καλώντας τις παραπάνω χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος στα δημοσιονομικά τους.
Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία να σχεδιάσουν «φιλόδοξη πολιτική» στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων του 2017.
Τον Μάιο του 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την άποψη της Επιτροπής ότι υπάρχουν υπερβολικές ανισορροπίες σε αυτά τα έξι κράτη μέλη και υπογράμμισε ότι «η διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι πλήρης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης