Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μόνο μια ελάφρυνση του χρέους θα βάλει ένα τέλος στην ελληνική κρίση

Politico: Μόνο μια ελάφρυνση του χρέους θα βάλει ένα τέλος στην ελληνική κρίση
Οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα θα πρέπει να καταργήσει τα εμπόδια για την ανάπτυξη
Στις διεργασίες ενόψει της σημερινής (15/6/2017) συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και στην ανάγκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται με σχετικό του δημοσίευμα το Politico.
Όπως επισημαίνεται, η Αθήνα ετοιμάζεται για ακόμα μία συνεδρίαση του Eurogroup είναι στην ίδια επώδυνη θέση: χρειάζεται απελπισμένα την επόμενη δόση αλλά και μια σαφήνεια σχετικά με το μέλλον της.
«Αλλά η χώρα δεν είναι καταδικασμένη να είναι το τραυματισμένο ζώο της ευρωζώνης για πάντα» σχολιάζει το Politico.
Αν οι υπουργοί Οικονομικών μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να δώσουν στην Ελλάδα μια πιθανότητα να ανακάμψει, η Αθήνα έχει τα μέσα για να το καταφέρει.
Πιθανόν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι άνω των 7 δισ. ευρώ, αλλά λόγω των πολιτικών ανησυχιών σε κάποιες χώρες φαίνεται απίθανο να συμβεί κάτι ιστορικό.
Ευτυχώς -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει.
Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι παρίας αν μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το επόμενο καλοκαίρι.
Για να συμβεί αυτό, οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα θα πρέπει να καταργήσει τα εμπόδια για την ανάπτυξη.
Ωστόσο, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραμένει ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, οι προσδοκίες του οποίου κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup ξεπέρασαν τα όρια της Γερμανίας και των άλλων κρατώ μελών της ευρωζώνης.
«Αλλά η πολιτική σκοπιμότητα κόβει και τους δυο δρόμους.
Και σχεδόν έπειτα μια δεκαετία επώδυνων και αντιδημοφιλών και όχι πάντα επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει.
Η επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της χώρας να επανέλθει σε μια πορεία προς την ανάπτυξη» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.

Μεταρρύθμιση, μια «βρώμικη» λέξη

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομία, όπου οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν συνέβησαν ή δεν κατάφεραν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, κάτι που περιορίζει την ικανότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της δημόσιας διοίκησης, που εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρύθμιση, καθώς ζωτικοί κλάδοι του δημόσιου τομέα -συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των εφοριών και ακόμη και της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας- είναι θλιβερά ανεπαρκείς.
Την ίδια στιγμή, όμως, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται απεγνωσμένα και πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν κάτω από το 10% των ανεξόφλητων δανείων το 2010, αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 45% των δανείων, με αποτέλεσμα οι επισφαλείς προβλέψεις να ανέρχονται στα 46 δισ. ευρώ και οι τράπεζες να μην μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Ωστόσο για πολλούς Έλληνες η λέξη μεταρρύθμιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απώλεια εισοδήματος ή θέσεων εργασίας.

Απαραίτητη η ισορροπία μεταξύ μέτρων και ελάφρυνσης χρέους 

Μόλις η Ελλάδα καταλάβει ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να υποβληθεί σε νέες αξιολογήσεις, μπορεί να αρχίζει να κοιτά και πέρα από τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, χωρίς να ανησυχεί για νέες απαιτήσεις των δανειστών.
«Η σαφήνεια σχετικά με το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τις επόμενες 10ετίες θα βοηθούσε στο να καθαρίσει αυτό το μονοπάτι για το μέλλον, παρ' όλο που η Ελλάδα θα χρειαζόταν να αναιρέσει το ισοδύναμο σχεδόν του 100% του ΑΕΠ της μέχρι το 2060 για να καλύψει τα πρωτογενή πλεονάσματα - ένα τεράστιο έργο.
Παρόλα αυτά, η καθιέρωση κάποιας βεβαιότητας θα δώσει στον ιδιωτικό τομέα μια σαφή εικόνα για το μέλλον της Ελλάδας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που έχουν αναβάλει μέχρι στιγμής.
Τα ελληνικά assets που είναι διαθέσιμα για ιδιωτικοποίηση θα γίνουν ελκυστικότερα, ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση και προετοιμάζοντας το δρόμο για μια επιστροφή στις αγορές.
«Το να επιτραπεί στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος, είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε να δοθεί στη χώρα και τους δανειστές της μια αίσθηση επιστροφής στην ομαλότητα.
Η καλύτερη ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.
Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρομοίασε τη χώρα με μια γαζέλα που προσπαθεί να μην την πατήσουν δύο ελέφαντες, η Γερμανία και το ΔΝΤ.
Αυτό το τραυματισμένο ζώο χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει έτσι ώστε, μια μέρα, να μπορεί να περπατήσει μόνο του» καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης