Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Αισιόδοξοι ο Schaeuble και η Lagarde σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα

FT: Αισιόδοξοι ο Schaeuble και η Lagarde σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα
Στη συνεδρίαση του σημερινού (15/6/2017) Eurogroup συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde
Με αφορμή τις δηλώσεις των Lagarde (ΔΝΤ), Schaeuble (Βερολίνο) και Le Maire (Γαλλία) οι Financial Times επισημαίνουν ότι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επικρατεί αισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι δανειστές θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος που θα αποτρέψει την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των δανειστών της τον επόμενο μήνα.
Εν μέσω μιας πολύμηνης διαφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το επίπεδο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ο κ. Schaeuble είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup (22/5/2017) έγινε μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι δανειστές δήλωσαν ότι θα παράσχουν λεπτομέρειες για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα λάβουν -ένα βασικό αίτημα του ΔΝΤ- προς το τέλος του προγράμματος.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι «έχει γίνει πολύ σκληρή δουλειά» για να περιοριστούν οι διαφορές.
«Θα συνεχίσουμε έτσι και ελπίζουμε ότι οι διαφορές θα περιοριστούν αρκετά ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία.
Πάντα, είμαι αισιόδοξη» δήλωσε η Lagarde και πρόσθεσε «είμαστε όσο εποικοδομητικοί μπορούμε ενώ την ίδια στιγμή σεβόμαστε και τις αρχές μας».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι οι πιστωτές δεν θα λάβουν σήμερα (15/6/2017) «τελικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους», ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι μια συμφωνία «ήταν προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών».
«Εάν όλοι όσοι συμμετέχουν στη συνεδρίαση κάνουν μια πολύ μικρή και θετική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα» είπε.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, δήλωσε ότι πρωταρχική προτεραιότητα ήταν η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση.
«Ελπίζω ότι ο Ευκλείδης θα επιστρέψει στην πατρίδα του με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η εμπειρία του ΔΝΤ ήταν πιο σημαντική για το πρόγραμμα από ό,τι τα κεφάλαια του Ταμείου.
Ο κ. Kazmizir δήλωσε ότι το ύψος της εκταμίευσης θα είναι περίπου 8 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να μπορέσει να πληρώσεις τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2017.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης