Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας της Ελλάδας

tags :
Bruegel: Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας της Ελλάδας
"Η πιθανή συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ θα ενίσχυε το επενδυτικό αίσθημα προς τη χώρα. Το ίδιο και τιος προοπτικές ανάκαμψής της"

Για "σημάδια ανάκαμψης" στην αγορά εργασίας της Ελλάδας κάνει λόγο ανάλυση που δημοσιεύει το ινστιτούτο Bruegel στον ιστότοπό του.
Το ευρωπαϊκό think tank αναφέρει ότι "ύστερα από μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας και μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, η αγορά εργασίας της Ελλάδας δείχνει σημάδια ανάκαμψης". "Ορισμένοι τομείς της οικονομίας καταγράφουν βελτίωση στα επίπεδα απασχόλησης, γεγονός ενδεικτικό μιας ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης", σημειώνει το Bruegel.
Ειδικότερα, ο ερευνητής Zsolt Darvas, που υπογράφει την ανάλυση, υποστηρίζει ότι η απασχόληση στην ελληνική αγορά εργασίας ξεκίνησε να βελτιώνεται από το 2014, αν και έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω όταν το 2015 ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Ωστόσο, από το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αναπτύσσεται συνεχώς, σε ολοένα και περισσότερους τομείς της οικονομίας", τονίζει, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους κλάδους εμπόριου, μεταφορών και τουρισμού. Στους κλάδους αυτούς το πρώτο τρίμηνο του 2017 η απασχόληση εκτινάχθηκε κατά 7,5%, σε σχέση με το ποσοστό της τρια χρόνια πριν.
Ο Darvas επισημαίνει μάλιστα ότι ιδιαίτερη ανάκαμψη είχαν οι τομείς των επαγγελματικών υπηρεσιών, των πληροφοριών, των επικοινωνιών.
"Η ισχυρότερη ανάκαμψη προέρχεται όμως από τον κλάδο του εμπορίου, που μπορεί να συμβάλλει στα έσοδα της χώρας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένυ και του πολύ υψηλού χρέους της χώρας", συμπληρώνει.
Όσο για τους μισθούς, επισημαίνει μεν ότι από το 2010 ως τα μέσα του 2015 υποχώρησαν 24%, ωστόσο ο μισθός ανά ώρα από το τρίτο τρίμηνο του 2015 ενισχύεταi.
"Η πιθανή συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ θα ενίσχυε το επενδυτικό αίσθημα προς τη χώρα. Το ίδιο και τις προοπτικές ανάκαμψής της", καταλήγει ο Darvas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης