Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πετυχαίνουν συμφωνία για τη διάθεση κεφαλαίων στην Ελλάδα

BBC: Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πετυχαίνουν συμφωνία για τη διάθεση κεφαλαίων στην Ελλάδα
Αποφεύγεται μια νέα κρίση χρέους τον Ιούλιο, όταν λήγει η επόμενη αποπληρωμή δανείων, ύψους 7 δισ. ευρώ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για να «ξεκλειδώσουν» μια δόση κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα, βοηθώντας στην αποφυγή μιας νέας κρίσης χρέους τον Ιούλιο, όταν λήγει η επόμενη αποπληρωμή δανείων, ύψους 7 δισ. ευρώ, μεταδίδει το «BBC».
Το ταμείο διάσωσης θα καταβάλει στην Ελλάδα 8,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Βέβαια, όπως σχολιάζει το «BBC», η εκταμίευση της δόσης εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, δήλωσε ότι θα πρότεινε μια επί της αρχής έγκριση στο εκτελεστικό της συμβούλιο.
Το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με μια πιο μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, μόλις το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης, αξίας έως 86 δισ. ευρώ, λήξει το επόμενο έτος.
Η Lagarde δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, που ακολούθησε μήνες διαπραγματεύσεων.
Εντούτοις, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με μια οικονομική ενίσχυση «στο εύρος των 2 δισ. δολ.» μόνο αφότου υπάρξει μια πλήρης συμφωνία για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.

Ανάλυση από τον ανταποκριτή του οικονομικού τμήματος του BBC, Andrew Walker:

Ο χρόνος άρχιζε να πιέζει για αυτήν τη δόση.
Η Ελλάδα έχει αποπληρωμές για άλλα δάνεια που θα λήγουν τον επόμενο μήνα, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει με διαφορετικό τρόπο.
Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που έχουν ήδη υιοθετηθεί από την Ελλάδα και τη νέα δέσμευση της Lagarde να συστήσει στο συμβούλιό της να συνεισφέρει οικονομικά σε αυτή τη διάσωση.
Είναι, ωστόσο, μια επιφυλακτική δέσμευση.
Προτείνει ότι οποιαδήποτε κεφάλαια του ΔΝΤ θα καταβληθούν μόνο όταν η Ευρωζώνη αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για να μειώσει το χρέος της Ελλάδας.
Η συμβολή του ΔΝΤ ήταν πολιτικά σημαντική για τη Γερμανία, ιδίως για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της διάσωσης.
Η Ευρωομάδα χαιρέτισε τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος και της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε επιτύχει συμφωνία για όλα τα στοιχεία», δήλωσε ο επικεφαλής της Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης