Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ανακούφιση από τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα - Δεν θεωρείται θρίαμβος

FT: Ανακούφιση από τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα - Δεν θεωρείται θρίαμβος
Οι Financial Times αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το αποτέλεσμα 6μηνων διαφωνιών σχετικά με τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος ήταν η ανακούφιση κι όχι ο θρίαμβος, σχολιάζουν οι Financial Times σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις αυτό το καλοκαίρι.
Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ως εταίρος αλλά δεν θα αποδεσμεύσει χρήματα έως ότου οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Η σιωπηρή αντίδραση κατέστησε σαφές ότι δεν βρέθηκε μαγική λύση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε ότι δεν ήθελε ''να κάνει το τέλειο εχθρό του καλού''.
Ο Poul Thomsen, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε: "Αυτή δεν είναι η πρώτη καλύτερη λύση"» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στο επίκεντρο του παζλ ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος επέμεινε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, εάν η Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσει να λαμβάνει δόσεις βοήθειας διάσωσης.
Την ίδια στιγμή, ήταν κατά των μεγάλων δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Δεδομένου ότι το Ταμείο δεν θα μπορούσε να συμμετέχει, εάν δεν ήταν πεπεισμένο ότι το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν σε βιώσιμη πορεία, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ αναγκάστηκαν να βρουν μια άλλη λύση, που ήρθε με τη μορφή νέων απαιτήσεων από την Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μείωσε το αφορολόγητο όριο αλλά και τις συντάξεις.
Η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν σημαντική για την Αθήνα περισσότερο και από την ανάγκη να αποφύγει την αθέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεων αυτό καλοκαίρι.
Ένας από τους στόχους τους κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, καθώς αυτό θα αποτελούσε μια σφραγίδα έγκρισης που θα ενθάρρυνε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που θα σήμαινε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, θα επηρέαζε σημαντικά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.
«Αλλά η συμφωνία της Πέμπτης δεν το πετυχαίνει αυτό.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, κατέστησε σαφές ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παράσχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, πριν το Ταμείο κάνει πλήρη αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.
Αυτός είναι ο λόγος, που προς το παρόν, δεν θα εκταμιεύσει χρήματα προς την Αθήνα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Πάντως αν και η Αθήνα απέφυγε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αυτό καλοκαίρι καθώς θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οικονομικές τις υποχρεώσεις, το εάν θα πάρει τα μεγάλα βραβεία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι ζήτημα που θα λυθεί μια άλλη μέρα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης