Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με μεικτά πρόσημα η Wall Street, στον απόηχο του deal Amazon - Whole Foods - Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Με μεικτά πρόσημα η Wall Street, στον απόηχο του deal Amazon - Whole Foods - Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones
Η ανακοίνωση «έστειλε» υψηλότερα τις μετοχές της Amazon και της Whole Foods, κατά 2,4% και 29% αντίστοιχα
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισε σήμερα (16/6/2017) η Wall Street, με τον Dow Jones να ανέρχεται πάντως σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς η συμφωνία της Amazon να αγοράσει τη Whole Foods πυροδότησε ένα sell-off μεταξύ των μεγάλων εταιρειών λιανεμπορίου και τροφίμων.
Η Amazon ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να εξαγοράσει την αλυσίδα παντοπωλείων Whole Foods, με το ύψος του deal να ανέρχεται στα 13,7 δισ. δολ.
Όπως ανακοίνωσε ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου, θα καταβάλει 42 δολάρια ανά μετοχή για τη Whole Foods, σε μια συμφωνία εξ ολοκλήρου σε μετρητά, που περιλαμβάνει και το χρέος του ομίλου.
Η ανακοίνωση «έστειλε» υψηλότερα τις μετοχές της Amazon και της Whole Foods, κατά 2,4% και 29% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, οι μετοχές των ανταγωνιστών Kroger, Costco, Target, SuperValu, Sprouts Farmers Markets και Wal-Mart κατέγραψαν όλες βαριές απώλειες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Ο τομέας βασικών καταναλωτικών αγαθών συρρικνώθηκε κατά 1%, περιορίζοντας τα κέρδη του S&P 500, ο οποίος έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.
Ειδικότερα, o S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03%, στις 2.433,15 μονάδες.
Ο Dow Jones Industrial average κατέγραψε κέρδη 0,11% και έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 21.384,28 μονάδων, παρά την πτώση της μετοχής της Wal-Mart κατά 4,6%.
Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,22% και έκλεισε στις 6.151,76 μονάδες.



Την ίδια ώρα, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και ορισμένα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε τον Μάιο του 2017 για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς της χώρας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,5%, σε 1,09 κατοικίες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατέγραψε τον Μάιο του 2017 απροσδόκητη πτώση, μετριάζοντας την αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο προκαταρκτικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε κατά 2,6 μονάδες, στο 94,5, έναντι των προβλέψεων για 97, - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
Οι ανησυχίες σχετικά με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται για τις ΗΠΑ έρχονται σε αντιδιαστολή με την επιθετική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25%, στο εύρος 1% με 1,25%.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα έπληξε και η ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, της ακύρωσης της μονομερούς συμφωνίας της κυβέρνησης Obama με την Κούβα, επισημαίνοντας πως η πολιτική του προκατόχου του επέτρεψε στο καθεστώς Κάστρο να επωφεληθεί από τον αυξημένο τουρισμό.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης