Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτεραιότητα στην επίλυση της κρίσης μεταξύ των Αραβικών χωρών του Κόλπου δίνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Προτεραιότητα στην επίλυση της κρίσης μεταξύ των Αραβικών χωρών του Κόλπου δίνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με συναντήσεις με τους ηγέτες της περιοχής και του Κόλπου
Νέες διαστάσει στην κρίση που έχει προκληθεί μεταξύ των χωρών του Κόλπου δίνει η αμερικανική διπλωματία μετά την απόφαση του αμερικανού ΥΠΕΞ Rex Tilerson να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) προκειμένου να μείνει στην Ουάσινγκτον και να επικεντρωθεί στην κρίση του Κόλπου.
Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου «ο υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχοντας συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής και του Κόλπου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών John Sallivan θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στο Κανκούν του Μεξικού.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα για "υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων" που "προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή".
Το εμιράτο απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.
Από τότε που ξέσπασε η κρίση στις χώρες του Κόλπου, η Ουάσινγκτον αλλάζει συνεχώς στάση.
Ο πρόεδρος Trump έδωσε την εντύπωση ότι στηρίζει την απομόνωση του Κατάρ, το οποίο κατηγόρησε για χρηματοδότηση της "τρομοκρατίας σε πολύ υψηλό επίπεδο".
Από την πλευρά τους, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο ενέτειναν τις εκκλήσεις για ηρεμία και διάλογο.
Στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, εκεί είναι επίσης το κέντρο των επιχειρήσεων κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη την επίτευξη συμφωνίας με το Κατάρ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15 αντί του συνολικού ποσού των 12 δισ. δολαρίων.
Ο Tilerson "έκανε περισσότερα από δέκα τηλεφωνήματα και συμμετείχε σε διάφορες συναντήσεις.
Ο υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές", διευκρίνισε η αμερικανική διπλωματία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης