Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Theresa May ζει τον εφιάλτη του Brexit για τον οποίο η ίδια προειδοποιούσε

Bloomberg: Η Theresa May ζει τον εφιάλτη του Brexit για τον οποίο η ίδια προειδοποιούσε
«Χωρίς συμμάχους στο κόμμα της ή με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, φαίνεται μόνη και ανυπεράσπιστη»
Δεν έχουν περάσει 15 μέρες από τη δραματική προειδοποίηση της Theresa May να αρχίσει η χώρα τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit με έναν « αδύναμο και ασταθή πρωθυπουργό.
Αυτός ο εφιάλτης της May συμβαίνει τώρα και η «αδύναμη πρωθυπουργός» είναι η ίδια, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός φάνηκε, πως κατάφερε να αγοράσει πολιτικό χρόνο στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Ιουνίου 2017, μετά τη συγγνώμη, που ζήτησε από τους Συντηρητικούς βουλευτές για την πύρρειο εκλογική νίκη, στην οποία τους οδήγησε στις 8 Ιουνίου 2017.
Ωστόσο και αυτόν τον πολιτικό χρόνο, τον σπατάλησε γρήγορα.
Με την καθυστερημένη αντίδραση στην πυρκαγιά σε κτίριο στο δυτικό Λονδίνο  και την απόφασή της να μην μιλήσει με επιζώντες.
Όταν επέστρεψε στο σημείο της καταστροφής την Παρασκευή (16/6), τα πλήθη την αποδοκίμασαν.
Αναστάτωση μέσα στο κοινοβούλιο και διαμαρτυρίες έξω από αυτό τονίζει το Bloomberg.
Με αυτό το φόντο προετοιμάζεται η May για μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές προκλήσεις, την οποία ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές (8/6) λέγοντας ότι μόνο μια «ισχυρή και σταθερή» κυβέρνηση θα μπορούσε να χειριστεί τις συνομιλίες του Brexit.
Θα οδηγηθεί στις διαπραγματεύσεις χωρίς την εντολή που ήλπιζε πως θα είχε, με βασικούς υπουργούς της να της συστήνουν να τροποποιήσει τη διαπραγματευτική της τακτική.
«Χωρίς συμμάχους στο κόμμα της ή με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, φαίνεται μόνη και ανυπεράσπιστη», δήλωσε η Rosa Prince, συγγραφέας του βιβλίου «Theresa May: Η αινιγματική πρωθυπουργός».
«Το γεγονός ότι όλα τα προβλήματά της είναι δικά της πρέπει να είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση», προσθέτει.
Οι στενότεροι συνεργάτες της Fiona Hill και Nick Timothy παραιτήθηκαν μετά το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα στις 8 Ιουνίου 2017 και αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές  διαμαρτυρήθηκαν για την προεκλογική τους τακτική.
Οι παραιτήσεις αυτές άφησαν τη May χωρίς συμβούλους σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας, την ώρα που ακριβώς τους χρειαζόταν περισσότερο παρά ποτέ.
Την ίδια ώρα, η  αδυναμία που επέδειξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε ζητήματα καθημερινότητας ή καταστροφών, όπως η πυρκαγιά στο Λονδίνο, την εξέθεσε ανεπανόρθωτα.
Η συστηματική αποφυγή απαντήσεων για την πυρκαγιά και τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε συνέντευξή στο BBC εξελήφθησαν από όλους ως πρόδηλη αμηχανία.
Η απόφαση της May να θέσει τον εαυτό της και το σχέδιο της για το Brexit στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, προκάλεσε την αντίδραση βασικών υπουργών της να την αντιμετωπίσουν μετά και την εκλογική αποτυχία.
Ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond, η υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd, είπαν στην πρωθυπουργό ότι έπρεπε να αλλάξει τη διαπραγματευτική της εστίαση από τη μείωση της μετανάστευσης στην εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι πραγματικοί μισθοί πέφτουν και ο φόβος μεταξύ των Συντηρητικών είναι ότι παρόλο που οι ψηφοφόροι υποστήριξαν το Brexit, δεν θα συγχωρήσουν το κόμμα των Τόρις αν αποχωρήσουν από την ΕΕ και τους καταστήσουν φτωχότερους.
Οι Συντηρητικοί ιστορικά είναι ένα κόμμα σκληρό με τους ηγέτες, που αποτυγχάνουν, ωστόσο είναι πιθανό ότι η πολύ ζοφερή προοπτική θα διατηρήσει τη May επί του παρόντος στη θέση της.
Εκτός αν οι βουλευτές των Συντηρητικών μπορούν να συμφωνήσουν για έναν διάδοχο μεταξύ τους, μία διαδικασία όμως που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες επί μήνες εν μέσω των συνομιλιών για το Brexit.
Ο Theo Bertram, ο οποίος ήταν σύμβουλος τόσο του Toni Blair, όσο και του Gordon Brown όταν ήταν πρωθυπουργοί, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί, που επιθυμούν να διαδεχθούν τη May, δεν θα ήθελαν να έλθουν τώρα στη θέση της.
«Το Brexit μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο για μια γενιά πολιτικών ηγετών», είπε.
«Οι αντίπαλοι της May θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι είναι καλύτερο να περιμένουν και να την αφήσουν να τελειώσει με αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης