Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλι κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος με δημοψήφισμα

Le Monde: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλι κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος με δημοψήφισμα
Οι πολίτες θεωρούν ότι θα δοθούν υπερεξουσίες στον πρόεδρο και απορούν πώς θα γίνει δημοψήφισμα όταν μεγάλο μέρος της αφρικανικής χώρας είναι υπό την κατοχή τρομοκρατών
Xιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, το Σάββατο 17/6, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα διεξαχθεί στις 9 Ιουλίου, όπως γράφει η Le Monde.
"Όχι στην αναθεώρηση του Συντάγματος", "μην πειράξετε το Σύνταγμά μου" φώναζαν οι διαδηλωτές που φορούσαν T-shirt και κόκκινα καπέλα για να εκφράσουν τον θυμό τους.
Στην πορεία, καμιά δεκαριά χιλιομέτρων, υπό την επιτήρηση της αστυνομίας χωρίς να συμβεί κανένα περιστατικό, συμμετείχαν 300 χιλιάδες άτομα σύμφωνα με τους διοργανωτές και εννέα χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία.
Σε μία παρόμοια διαδήλωση κατά της συνταγματικής αναθεώρησης στις 8 Ιουνίου στο Μπαμάκο είχε διαλύσει το πλήθος η αστυνομία.
Αυτή η αναθεώρηση στο Σύνταγμα του 1992, η πρώτη εδώ και 25 χρόνια, προβλέπει κάποιες δεσμεύσεις για τη συμφωνία της ειρήνης και της συμφιλίωσης στο Μάλι που υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Τουαρέγκ που είχαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας.
Προβλέπει επίσης τη θέσπιση Γερουσίας και ενός Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ένας διαδηλωτής από το κίνημα πολιτών, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα δοθούν υπερεξουσίες στον πρόεδρο και αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνει δημοψήφισμα όταν ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας είναι υπό κατοχή, αναφερόμενος στα βόρεια, όπου η παρουσία του κράτους είναι αδύναμη και κυριαρχεί το ISIS.
Αλλά κι ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είναι μία κόκκινη κάρτα για την κυβέρνηση που θα πρέπει να αποσύρει τα σχέδιά της για το Σύνταγμα
Οι προηγούμενες εκλογές, που ήταν δημοτικές, είχαν γίνει μετά από πολλές αναβολές τον Νοέμβριο του 2016, σε ένα μόνο κομμάτι της επικράτειας, καθώς στον βορρά μαίνονται οι συγκρούσεις.
Παρά τη συμφωνία ειρήνης, οι δυνάμεις του Μάλι, της Γαλλίας και του ΟΗΕ δεν μπορούν να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος της αφρικανικής χώρας.
Από τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2012 ο βορράς έπεσε στα χέρια οργανώσεων φίλα προσκείμενων στην Αλ - Κάιντα, αλλά από το 2013 ξεκίνησε προσπάθεια εκδίωξής τους με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης