Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Εκλογική νίκη Macron με 360 έδρες στη νέα Βουλή, η Κεντροδεξιά με 125 έδρες - Ρεκόρ αποχής στο 58%

Γαλλία: Εκλογική νίκη Macron με 360 έδρες στη νέα Βουλή, η Κεντροδεξιά με 125 έδρες  - Ρεκόρ αποχής στο 58%
Τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων ....ωστόσο η κεντροδεξιά εμφανίστηκε με ρεαλιστικά ποσοστά...
(upd13) Απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας είναι ο Emmanuel Macron, το κόμμα του οποίου (La Republique en Marche και οι σύμμαχοι του MoDem) πέτυχε μεγάλη (αν και αναμενόμενη) νίκη στο β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 18 Ιουνίου 2017. 
Αν και το κόμμα του Macron, δεν υπήρχε πριν από 15 μήνες, καταλαμβάνει μαζί με το MoDem 361 έδρες στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση σε σύνολο 577 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επί των επίσημων αποτελεσμάτων.
Ακολουθούν οι Κεντρoδεξιοί με 126 και οι Σοσιαλιστές με 46.
Έπονται το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα του Jean Luc Melenchon με 26 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen με 8 ενώ 10 έδρες μοιράζονται άλλα κόμματα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφαλίζει ένα πολιτικό κόμμα στη Γαλλία, αν και δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι δημοσκοπήσεις που έδιναν στο κόμμα του Macron και στους συμμάχους τους περισσότερες από 400 έδρες.
Ωστόσο, έντονο προβληματισμό το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αποχής, το οποίο έφτασε στα πρωτοφανή επίπεδα του 56,6% με 58%.
Πλέον, οι αναλυτές διερωτούνται για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Γαλλία, δεδομένου ότι τα περισσότερα στελέχη του κόμματος Macron δεν έχουν καμία προηγούμενη κοινοβουλευτική εμπειρία.
Αναφέρεται μάλιστα ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους βουλευτές του Macron θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν για το τι προβλέπει η άσκηση των καθηκόντων τους.
Σημειώνεται πως το Modem (σύμμαχος του Macron) καταλαμβάνει μόνο του 42 έδρες και σχηματίζει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα.
Το κόμμα Les Republicains και οι σύμμαχοί τους UDI καταλαμβάνουν 126 έδρες, περισσότερες από τις προβλεπόμενες από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Ο επικεφαλής του κόμματος ωστόσο Φρανσουά Μπαρουέν εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, «αρκετό για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της δεξιάς».





Νωρίτερα η εκτίμηση εδρών, πριν από το exit poll προσέδιδε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη του.
Το σχήμα του Macron «Δημοκρατία Εμπρός» μαζί με τους συμμάχους φερόταν να καταλαμβάνει από 458 έως 468 έδρες στη νέα γαλλική Βουλή.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς αναλυτές, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων και το «παλιρροϊκό κύμα» Macron.

Νίκη Macron με 41,2%

Ποσοστό 41,19% κερδίζει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στον β΄γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με καταμετρημένο το 76% των ψήφων.
Ακουλουθούν οι Κεντροδεξιοί με 22,03% το Εθνικό Μέτωπο με 10,41% και το ακροαριστερό κόμμα του Jean Luc Melenchon με 4,10%

Philippe: Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή


Οι ψηφοφόροι με μεγάλη πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας  
Εdouard Philippe  μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
«Πριν από έναν χρόνο το 2016, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.
Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία.
Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Τουλάχιστον έξι βουλευτές εκλέγει το Εθνικό Μέτωπο - Εκλέχθηκε βουλευτής και η Marine Le Pen στο Pas de Calais

Διπλάσια παρουσία στις εκλογικές περιφέρειες σε σχέση με το 2012 είχε το Εθνικό Μέτωπο σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, όπως γράφει η Le Monde.
Η Μarine Le Pen ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το κόμμα της εκλέγει ήδη έξι βουλευτές και άλλοι πέντε είναι σε μειονεκτική θέση.
"Περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα σε άλλες περιφέρειες που οι κάλπες έκλεισαν πιο αργά" δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει "τους ψηφοφόρους του Pas de Calais που με εξέλεξαν με 58%".
"Η εμπιστοσύνη τους είναι για μένα μεγάλη τιμή" κατέληξε η Le Pen.
Σημειώνεται ότι αυτή τη φορά η Marine Le Pen τα κατάφερε και εκλέχθηκε βουλευτής στο Pas de Calais, όπως γράφει η Le Monde.
Το ανακοίνωσε η ίδια η Le Pen στο AFP μόλις έκλεισαν οι κάλπες.
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ήταν μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής, αλλά για πρώτη φορά εκλέγεται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με 60% εκλέχθηκε βουλευτής στη Μασσαλία ο Μelenchon

Ο Jean Luc Melenchon εκλέχθηκε πανηγυρικά με 60% βουλευτής στη Μασσαλία όπως γράφει η Liberation.
O επικεφαλής της "Ανυπότακτης Γαλλίας" τοποθετήθηκε λίγη ώρα μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών και όπως γράφει η Liberation και είπε και ο ίδιος είχε "και καλά και άσχημα νέα".
Ο αριστερός ηγέτης δήλωσε ότι το κόμμα του θα σχηματίσει πιθανότατα κοινοβουλευτική ομάδα (δηλαδή, θα εκλέξει τον αριθμό των βουλευτών που απατείται για αυτό).
Σχολιάζοντας την απεργία, ο Melenchon ανέφερε ότι πρόκειται "για μία γενική πολιτική απεργία".
"Bλέπω σε αυτή την αποχή μία ενέργεια που υπάρχει διαθέσιμη, αλλά δεν μπορούμε να την απελευθερώσουμε και την καλέσουμε στον αγώνα".
Για την πλειοψηφία, που πήρε ο Macron, o αριστερός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι "ούτε ένα μέτρο στο γήπεδο των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν θα χαθεί χωρίς μάχη".

Ρεκόρ αποχής στο 58%

Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών και το ρεκόρ αποχής διαμορφώθηκε στο 58%.
Στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτανε το 35,3%, ποσοστό που συνιστά αρνητικό ρεκόρ και είναι χαμηλότερο της προσέλευσης στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας (11/6).
Το ποσοστό την ίδια ώρα στον β΄γύρο των εκλογών του 2012 ανερχόταν στο 46,42%.
H συνολική συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε τελικά στο 42%,
Στον πρώτο γύρο των εκλογών (11/^62017) η προσέλευση συνολικά έφτασε το 48,71%.
Το μεσημέρι η συμμετοχή βρισκόταν στο  17,75% έναντι 19,24% την αντίστοιχη ώρα στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το 2012, βρισκόταν στο 21,41%, το 2007 στο 22,89% και το 2002, στο 20,79%.
Αν η τάση συνεχιστεί, η συμμετοχή θα μπορούσε να πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τις εκλογές που αναμένεται  να δώσουν μία συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών στον πρόεδρο Εmmanuel Macron.
Είναι γεγονός ότι οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία τους τελευταίους 3 μήνες έχουν κουράσει τους Γάλλους οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται κοντά στο τέλος μιας επτάμηνης δυσκολης, προεκλογικής εκστρατείας με πολλά σκάνδαλα και ανατροπές.

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

Ακέφαλο έμεινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας μετά την πανωλεθρία την οποία υπέστη στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών σήμερα (18/6).
Ο ηγέτης του μέχρι πρότινος κραταιού κόμματος, Jean Kristof Cambadelis, υπέβαλε την παραίτησή του καθώς το exit poll των εκλογών δεν δίνει στους Σοσιαλιστές παραπάνω από 49 έδρες σε σύνολο 577.
Τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

Ψήφισαν Macron και Le Pen

Στο δημαρχείο του Τουκέ ψήφισε σήμερα το πρωί (18/6/2017) για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος  μετέβη στο Παρίσι για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Charles De Gaulle στις 18 Ιουνίου 1940.
Ο Macron ψήφισε στις 9:00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή (11/6).
Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτησε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο.
Στον πρώτο γύρο, ο Macron είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του
Σήμερα (18/6), εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.
Από την πλευρά της η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε το μεσημέρι, στο Ενέν-Μπομόν.
Η Le Pen  ψήφισε σε μία πόλη, η  οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος.
Η 49χρονη πολιτικός  δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.



Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Republique en Marche (Δημοκρατία Εμπρός) θα εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία παρέχοντας στον Macron την αναγκαία στήριξη για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.
(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 18 Ιουνίου 09:52)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης