Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα μπλόκαρε απόφαση της ΕΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα

tags :
Reuters: Η Ελλάδα μπλόκαρε απόφαση της ΕΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα
Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Αθήνα μπλοκάρει τη συγκεκριμένη δήλωση, με το επιχείρημα πως ασκείται «ασυμπτωματική κριτική» στην Κίνα
Απόφαση της ΕΕ με την οποία επικρίνεται η Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπλόκαρε η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters.
Η εν λόγω κίνηση της Ελλάδας υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής του Πεκίνου σε ακτιβιστές και αντιφρονούντες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
H EE, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και τον  τερματισμό της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο, επιχείρησε την επικύρωση της απόφασης αυτής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2017, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαραίτητη συμφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Είναι η πρώτη φορά, που η ΕΕ δεν καταφέρνει να προωθήσει ψήφισμα της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, στο ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών.
Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Αθήνα μπλοκάρει τη συγκεκριμένη δήλωση, με το επιχείρημα πως ασκείται «ασυμπτωματική κριτική» στην Κίνα, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων.
Πρόσθεσε δε ότι οι ξεχωριστές συνομιλίες της ΕΕ με την Κίνα εκτός του ΟΗΕ  αποτελεί μια καλύτερη οδό για το ζήτημα. Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε, πως η Ελλάδα άσκησε βέτο στην απόφαση κατά της Κίνας.
Τρεις φορές τον χρόνο η ΕΕ επιλέγει να αναδείξει αυταρχικές και κατασταλτικές πολιτικές από κράτη σε όλο τον κόσμο, θέματα που άλλες χώρες δεν επιθυμούν να θέσουν για ποικίλους λόγους.
Το αδιέξοδο αυτό αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της ΕΕ ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Υπογραμμίζει επίσης τους αμήχανους δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 
Οι Βρυξέλλες είχαν καλωσορίσει το Πεκίνο ως σύμμαχο εναντίον του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και του προστατευτισμού του εμπορίου.
Όμως, καθώς οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί δεσμοί διευρύνονται, η ΕΕ επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με νόημα το Reuters σημειώνει ότι, η κρατική κινεζική εταιρεία  COSCO Shipping, ιδιοκτήτρια του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έχει εξαγοράσει το 51% του λιμανιού του Πειραιά, του μεγαλύτερου της Ελλάδας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης