Τελευταία Νέα
Διεθνή

Neue Zurcher Zeitung: Ένας κακός συμβιβασμός επιτεύχθηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup (15/6)

tags :
Neue Zurcher Zeitung: Ένας κακός συμβιβασμός επιτεύχθηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup (15/6)
Επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, που εκταμιεύει τη δόση του δανείου των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ως έναν κακό συμβιβασμό, που δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα, χαρακτηρίζει η Neue Zurcher Zeitung την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου 2017. Μάλιστα χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της: «Άμμος στα μάτια των Ευρωπαίων»
Το βράδυ της Πέμπτης (15/6) επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, που εκταμιεύει τη δόση του δανείου των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Έτσι ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και μια επανάληψη του «θερμού καλοκαιριού» του 2015 μπορεί να αποφευχθεί τον Ιούλιο 2017.
Επίσης  η συμφωνία αναμένεται να απομακρύνει εν μέρει την αβεβαιότητα, που επιβράδυνε την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του 2016 και το 2017 σημειώνει η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα.
Ωστόσο, επισημαίνει, πως πρόκειται για έναν κακό συμβιβασμό, καθώς το ΔΝΤ συνδέει άρρηκτα τη χρηματοδοτική του συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Με αυτό τον τρόπο δεν επιλύεται η βασική διαφωνία, που έχει με τους Ευρωπαίους πιστωτές της ΕΕ της Ελλάδας, και η επίλυση του προβλήματος παραπέμπεται στο μέλλον.
Για τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπάρχει έντονη αμφιβολία, εάν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους έχουν πολύ πιο αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης και των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα,
Υπάρχει βάσιμη υποψία, πως οι Ευρωπαίοι έχουν φορέσει «ροζ γυαλιά» στο ελληνικό ζήτημα για πολιτικούς λόγους, επισημαίνει η Neue Zurcher Zeitung.
Παρά το γεγονός ότι το Eurogroup  διευκρίνισε ότι είναι έτοιμο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 αν χρειαστεί να εξετάσει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η δέσμευση αυτή εξελήφθη ως ιδιαίτερα ασαφής.
Η δέσμευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο ασαφής, καθώς επίκειται η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ. 
Επεξηγώντας την πολιτική σκοπιμότητα, που διακρίνει η εφημερίδα, επισημαίνει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα αλλά έριξε «άμμο στα μάτια των Ευρωπαίων» σχετικά με το χρέος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Γερμανίας (24/9).  
Η Ελλάδα έχει λάβει ένα «βουνό» από δάνεια και είναι ιδιαίτερα μικρή η πιθανότητα, ή αλλιώς χρειάζεται ένα οικονομικό θαύμα για την εξυπηρέτηση του χρέους, υποστηρίζει η ελβετική εφημερίδα.
Όμως τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές θα διατηρείται η πίεση προς την Αθήνα αλλά και η άρνηση της πραγματικότητας και αυτός είναι ο βασικός λόγος, που θα διατηρήσει το ΔΝΤ μακριά από τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καταλήγει το δημοσίευμα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης