Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Και επίσημα πρόεδρος των Σοσιαλιστών της Ισπανίας ο P. Sanchez οκτώ μήνες μετά την εκδίωξή του

Reuters: Και επίσημα πρόεδρος των Σοσιαλιστών της Ισπανίας ο P. Sanchez οκτώ μήνες μετά την εκδίωξή του
O Pedro Sanchez θέλει να ενώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του Rajoy
Ο Ισπανός σοσιαλιστής ηγέτης, Pedro Sanchez, είπε την Κυριακή 18/6 ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να συγκροτήσει μία συμμαχία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας του κόμματός του, μεταδίδει το Reuters.
O Sanchez είχε κάνει την έκπληξη τον Μάιο του 2017 όταν επανεκλέχθηκε πρόεδρος των Σοσιαλιστών, οκτώ μόλις μήνες μετά την εκδίωξή του, λόγω εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.
Εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών επικύρωσαν την επανεκλογή του την Κυριακή 18/6 μετά από μήνες αναταραχής στο κόμμα, εξαιτίας των κακών του επιδόσεων στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015 και το 2016.
Οι Σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα του Rajoy και στις δύο αυτές εκλογές, αλλά τα ποσοστά τους συρρικνώθηκαν, εξαιτίας των Podemos.
Tότε οι προσπάθειες του Sanchez να συνάψει συμμαχίες με τους Podemos και άλλα κόμματα είχαν πέσει στο κενό, αλλά την Κυριακή 18/6 τους κάλεσε ξανά σε συστράτευση ενάντια στον Rajoy.
"Έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλα κόμματα για να ανατρέψουμε και να καταργήσουμε νόμους που πέρασε το Λαϊκό Κόμμα" δήλωσε ο Sanchez ενώπιον ενός πλήθους που παραληρούσε στη Μαδρίτη.
Είπε ότι σε πρώτη φάση έχει βάλει στο στόχαστρο έναν νόμο για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που επικρίνουν και τα συνδικάτα, επειδή περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλιστές θα κάνουν μία ομάδα με άλλα κόμματα για να αποφασίζουν ποιους νόμους θα μπλοκάρουν.
"Θα δουλέψω ακούραστα για να συστήσω μία εναλλακτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να βάλω τέλος στο σκοτάδι του Λαϊκού Κόμματος" ανέφερε ο Sanchez.
Oι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έκαναν συμβολικές κινήσεις ενότητας για μία μεταρρύθμιση στην παιδεία.
Αλλά ο Rajoy μπορεί ακόμα να περνάει μέτρα, όπως ο προϋπολογισμός για το 2017, καθώς όλες οι προσπάθειες για να πέσει, δεν στέφθηκαν με επιτυχία.
Μία ψήφος μη εμπιστοσύνης που προκάλεσαν οι Podemos για τον Rajoy καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο Sanchez δεν αποκάλυψε την Κυριακή 18/6 αν θα κάνει κάποια ανάλογη κίνηση.
Οι Podemos και οι Ciudadanos, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα στην Ισπανία αντίστοιχα, διαφωνούν σε οικονομικές πολιτικές και στο πώς θα χειριστούν το θέμα της Καταλωνίας και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.
Στο παρελθόν ο Sanchez προσπάθησε να κερδίσει υποστήριξη από κόμματα της Καταλωνίας που είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της.
Το επόμενο τεστ για τον Sanchez και τον Rajoy θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2018.
Το Λαϊκό Κόμμα θέλει να αυξήσει για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια τις κρατικές δαπάνες, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, έγραψε το Σάββατο 17/6 η El Pais.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης