Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit - Davis (Μ. Βρετανία): Θέλουμε μια νέα, ειδική σχέση με την ΕΕ

tags :
Σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit  - Davis (Μ. Βρετανία): Θέλουμε μια νέα, ειδική σχέση με την ΕΕ
Ο στόχος των συνομιλιών σε πρώτη φάση είναι να λύσουμε τις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει το Brexit είπε ο αρμόδιος της ΕΕ για το Brexit, M. Barnier
Την θέση ότι η Μεγάλη Βρετανία θέλει μια νέα, βαθιά και ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε ο αρμόδιος υπουργός της Μ. Βρετανίας για το Brexit David Davis ενόψει των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν σήμερα για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ.
«Η Μ. Βρετανία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.
Αυτά που ενώνουν τη Μεγάλη Βρετανία με την ΕΕ είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν» είπε ο Davis.
Από την πλευρά του αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για το Brexit, M. Barnier υποστήριξε ότι αυτό που περιμένει από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι να οριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
«Ο στόχος των συνομιλιών σε πρώτη φάση είναι να λύσουμε τις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει το Brexit» είπε ο Barnier, εκ των οποίων– όπως αναφέρουν πολλά ΜΜΕ – είναι το ποσό που πρέπει να πληρώσει η Μ. Βρετανία στην ΕΕ πριν την αποχώρηση της ή τι θα συμβεί με τα 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους που μένουν στη Μ. Βρετανία.
Davis και Barnier θα έχουν σήμερα την πρώτη του συνάντηση (είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από τις 12:00 ώρα Ελλάδας), αν και κανείς δεν περιμένει ότι από αυτήν την πρώτη ημέρα θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις και εξελίξεις.
Μετά τη συνάντηση τους θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Boris Johnson υποστήριξε ότι προσβλέπει σε μια ευχάριστη εξέλιξη τόσο κατά τις σημερινές πρώτες διαπραγματεύσεις όσο και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη Μ. Βρετανία στις 22 -23/6 προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα συνεργασία.
Σημειώνεται ότι μετά τις βρετανικές εκλογές και την ισχνή επικράτηση της Theresa May, πλέον υπάρχουν δύο φωνές στη Μ. Βρετανία σχετικά με την αποχώρηση της από την ΕΕ.
Ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit υποστήριζαν σθεναρά ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση που πρότεινε η May, πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών P. Hammond και άλλων αξιωματούχων φάνηκαν να απηχούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων για λιγότερο «σκληρό Brexit» και τη διατήρηση στενότερων τελωνειακών δεσμών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Brexit απειλεί ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα της Μ. Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης