Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy: Πρόκληση για την Ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Προετοιμαζόμαστε για ένα «σκληρό Brexit»

Nouy: Πρόκληση για την Ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Προετοιμαζόμαστε για ένα «σκληρό Brexit»
Διαβεβαίωσε, εκ μέρους της Ε.Κ.Τ., πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη τα σχέδιά τους για αποφυγή των δυσμενών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει το Brexit
Η ποιότητα στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της Ευρωζώνης εξακολουθεί να αποτελεί μία πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές, παραδέχθηκε η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ε.Κ.Τ., κα Daniele Nouy, εννοώντας τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που απειλεί ουκ ολίγα ιδρύματα του μπλοκ.
Μάλιστα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε τις εν λόγω τράπεζες να αναλάβουν «άμεση και αποφασιστική δράση» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο και επίκαιρο θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε, εκ μέρους της Ε.Κ.Τ., πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη τα σχέδιά τους για αποφυγή των δυσμενών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει το Brexit.
«Εργαζόμαστε για την εξάλειψη της εποπτικής διαιτησίας στο Brexit.
Να είστε σίγουροι πως προετοιμαζόμαστε για ένα σκληρό Brexit», παραδέχθηκε.
«Συνεχίζοντας τις εντατικές εργασίες σχετικά με τις εποπτικές μας προτεραιότητες, η Τραπεζική Εποπτεία της Ε.Κ.Τ. συμβάλλει στην μείωση των υφιστάμενων κινδύνων και στη βελτίωση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, συνεργαζόμαστε στενά με τα ρυθμιστικά και εποπτικά όργανα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και εκπληρώνουμε την εντολή μας ως πραγματικός ευρωπαίος επόπτης.
Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θα θέλαμε να είμαστε.
Πρώτον, ορισμένες τράπεζες πρέπει να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και να εξασφαλίσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά μοντέλα και δομές διακυβέρνησης, ώστε να λειτουργούν με επιτυχία στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Δεύτερον, οι νομοθέτες σε επίπεδο Ε.Ε. και εθνικό πρέπει να λάβουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση ενός εναρμονισμένου κανονιστικού πλαισίου και να προσφέρουν τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη ευελιξία, ώστε οι εποπτικές αρχές να ενεργήσουν γρήγορα όταν είναι απαραίτητο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης