Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ κατά της Κίνας - Θα επέκρινε το Πεκίνο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Reuters: Η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ κατά της Κίνας - Θα επέκρινε το Πεκίνο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. δεν κατορθώνει να καταθέσει τη δήλωση στον ΟΗΕ
Η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και η οποία επέκρινε την Κίνα για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολιάζουν ότι αυτή η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.
Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να τερματίσει τη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, έπρεπε να κάνει την δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαραίτητη ομοφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφεραν στο Reuters πως είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. δεν κατορθώνει να καταθέσει τη δήλωση στον ΟΗΕ.
Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε το «μπλόκο» της Αθήνας στη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ έκανε λόγο για «μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα», εκτιμώντας πως θα ήταν πιο ουσιώδες να λάβουν χώρα ξεχωριστές συνομιλίες των Βρυξελλών με το Πεκίνο εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
"Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η αντιπαραγωγική και σε πολλές περιπτώσεις η επιλεκτική κριτική εναντίον συγκεκριμένων χωρών δεν διευκολύνει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτά τα κράτη ούτε την ανάπτυξη της σχέσης τους με την ΕΕ", δήλωσε εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή 18 Ιουνίου.
Η επίμαχη δήλωση κατατίθεται τρεις φορές κάθε χρόνο στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, και αποτελεί δίαυλο άσκησης ευρωπαϊκής κριτικής για ευαίσθητα θέματα που άλλες δυνάμεις αποφεύγουν να θέσουν.
Το αδιέξοδο αυτό αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για τα διαπιστευτήρια της ΕΕ ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν διπλωμάτες και θέτει ερωτήματα σχετικά με την δυναμιλή της ΕΕ, η οποία στηρίζεται στις εμπνέουσες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, και να μην παραβιάζουν το θέμα της θανατικής ποινής και της ελευθερίας του Τύπου.
Παράλληλα υπογραμμίζει επίσης τους αμήχανους δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερό της μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχό τους εναντίον του αμερικανικού προέδρου Donald Trump στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και του προστατευτισμού του εμπορίου.
Όμως, καθώς οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεγαλώνουν, το μπλοκ αγωνίζεται να μιλήσει ενάντια σε μια καταστολή της κινεζικής κυβέρνησης από τους δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους ακτιβιστές από το 2015.
Η κινεζική COSCO, ιδιοκτήτρια εταιρία του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, πήρε 51% στο μεγαλύτερο λιμάνι (ΟΛΠ) της Ελλάδας τοπ 2016.
Η Ουγγαρία, ένας άλλος μεγάλος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων, έχει επανειλημμένα εμποδίσει τις δηλώσεις της ΕΕ που επικρίνουν την Κίνα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «υπήρχαν και άλλες χώρες που εξέφρασαν παρόμοιες επιφυλάξεις».
Ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται, πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να εξέφρασε την οργή του για την απόφαση της Ελλάδας, την στιγμή μάλιστα που συμπίπτει χρονικά με την συμφωνία που επιτεύχθη στο Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης. «Δεν είναι τίμιο, το λιγότερο που μπορώ να πω», φέρεται να δήλωσε.
Όταν ρωτήθηκε για τις ενέργειες της Ελλάδας σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang δήλωσε: "Εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τη χώρα της ΕΕ για τη διατήρηση της σωστής θέσης.
"Είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτικοποίηση του θέματιος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση τους με στόχο την παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης