Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μια «μετά Brexit» Ευρώπη αρχίζει να παίρνει μορφή - Νέες ευκαιρίες για Μαδρίτη, Παρίσι και Βερολίνο

tags :
FT: Μια «μετά Brexit» Ευρώπη αρχίζει να παίρνει μορφή - Νέες ευκαιρίες για Μαδρίτη, Παρίσι και Βερολίνο
Εάν υπάρξει ένα «βίαιο» Brexit, οι πολιτικές ουλές θα διαρκέσουν για χρόνια, προειδοποιεί ο Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας
Στον τρόπο που θα μετατοπιστεί η εξουσία στην Ευρώπη, καθώς η πραγματικότητα του Brexit αρχίζει να παίρνει μορφή, αναφέρεται άρθρο του Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, στους «Financial Times».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπιστεί το Brexit.
Συνολικά, οι πρωτεύουσες της Ε.Ε. επιθυμούν μια εποικοδομητική συνεργασία με ένα εποικοδομητικό Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον.
Αν όμως η αντιφατική ρητορική του «καμία συμφωνία δεν είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία» οδηγήσει τη διαδικασία προς μια πραγματική διάλυση - κάτι που δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση - όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά.
Εφόσον δοθεί περισσότερος χρόνος στη διαδικασία, και μεγαλύτερη σκέψη επίσης, αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Και τότε το ερώτημα πρέπει να είναι το εξής: πώς θα λειτουργήσει η εταιρική σχέση για το πλήθος των ζητημάτων που αναμένεται να θέσει το μέλλον πάνω από τα ευρωπαϊκά έθνη;
Το ουσιώδες και αναπόφευκτο γεγονός είναι ότι η Βρετανία δεν θα βρίσκεται στην αίθουσα όταν καλούνται Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε. για όλα τα διαφορετικά θέματα που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν σε αυτούς τους ολοένα και πιο αβέβαιους καιρούς.
Η Ε.Ε. θα μπορούσε να βρεθεί σε μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, μια νέα ρωσική επίθεση, μια επιταχυνόμενη κατάρρευση στη Μέση Ανατολή ή σε κάτι εντελώς ξαφνικό.
Έχουμε ξαναβρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις, σχολιάζει ο Bildt.
Εάν υπάρξει ένα ομαλό και ήπιο Brexit, θα πρέπει να είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί μιας «ειδικής εταιρικής σχέσης», πιο σφιχτής από εκείνη που η Βρετανία ισχυρίζεται ότι απολαμβάνει με τις ΗΠΑ.
Αλλά εάν υπάρξει ένα «βίαιο» Brexit, οι πολιτικές ουλές θα διαρκέσουν για χρόνια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανία ήταν πολύ ισχυρή στη διαμόρφωση της εξέλιξης της Ε.Ε.
Βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της ενιαίας αγοράς, των ελεύθερων συναλλαγών, της ανταγωνιστικότητας και της διεύρυνσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Έδωσε έμφαση στις προσπάθειες οικοδόμησης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
Πολλοί βλέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα απαραίτητο αντίβαρο σε άλλες χώρες που επιθυμούν μια πιο κλειστή προσέγγιση, τόσο πολιτική όσο και οικονομική, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Σε πολλές πρωτεύουσες της Ε.Ε. υπάρχει αυξανόμενη νευρικότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί αυτό και πολλά εξαρτώνται από το πώς μια αναζωογονημένη σχέση Παρισιού-Βερολίνου θα εξελιχθεί κατά τα επόμενα χρόνια.
Όμως, ενώ το Παρίσι μιλά για μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο αναμένει με ανυπομονησία μεταρρυθμίσεις στο Παρίσι.
Για να είναι η Ευρώπη «Σε κίνηση», η Γαλλία υπό τον Emmanuel Macron, τον νέο πρόεδρό της, πρέπει να δείξει ότι τα λόγια της μπορούν να μεταφραστούν σε πράξεις.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βερολίνο είναι ακόμη πιο κυρίαρχο στην Ε.Ε.
Δεν είναι μόνο ότι η Angela Merkel αποτελεί τον πραγματικό ενήλικα γύρω από το τραπέζι, αλλά και το γεγονός ότι οι Γερμανοί υπήκοοι βρίσκονται σε κεντρικές θέσεις στην Ε.Ε. σχεδόν παντού.
Όσο η Merkel βρίσκεται εκεί, η πολιτική της Ευρώπης περιστρέφεται γύρω από τη γερμανική καγκελαρία και όχι γύρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλά το Βερολίνο γνωρίζει τον κίνδυνο.
Τα μαθήματα της ιστορίας είναι μια συνεχής επιρροή σε κάθε γερμανό πολιτικό.
Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τα άλλα έθνη της Ε.Ε. - υπάρχει σιωπηρή αποδοχή από τις άλλες πρωτεύουσες της Ε.Ε. μιας κατάστασης στην οποία το Παρίσι θα μπορούσε να προτείνει, αλλά τελικά είναι το Βερολίνο εκείνο που αποφασίζει.
Με τον καιρό αυτό μπορεί να αλλάξει.
Εάν το Παρίσι προχωρήσει πραγματικά στις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία σταματήσει την περίπλοκη πολιτική συνασπισμού μετά τις εκλογές, ο γαλλικός μαγνητισμός θα αυξηθεί.
Το πώς το Παρίσι θα παίξει τον ρόλο του στην ευρύτερη σκηνή της Ε.Ε. παραμένει προς το παρόν άγνωστο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της προεδρίας Hollande, πραγματοποιήθηκαν πολλές Σύνοδοι Κορυφής «Ε.Ε.-Νότου», αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις περιοχές αυτές.
Και η «αύρα» Macron θα μπορούσε, τουλάχιστον αρχικά, να κάνει τη Μαδρίτη και τη Ρώμη πιο δεκτικές στις επιταχυνόμενες προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο.
Με την πάροδο του χρόνου, θα περίμενε κανείς μια αύξηση της όρεξης της Μαδρίτης για έναν μεγαλύτερο ρόλο στην Ε.Ε., με βάση τον επιτυχή οικονομικό της μετασχηματισμό.
Ενώ το Παρίσι μπορεί να είναι έτοιμο να παραμερίσει και να περιθωριοποιήσει τις προβληματικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και να ευνοήσει μια «κεντρική Ευρώπη», η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της Ε.Ε., έχοντας περισσότερες γειτονικές χώρες από οποιονδήποτε άλλο.
Μένει να δούμε πώς οι χώρες του Βορρά θα είναι σε θέση να συνεργαστούν.
Όσον αφορά στην αμυντική συνεργασία της Ε.Ε., η Φινλανδία είναι σαφώς προσανατολισμένη προς τα εμπρός, η Σουηδία είναι χωρισμένη και διστάζει, η Δανία παραμένει έξω από το πλάνο και οι χώρες της Βαλτικής επικεντρώνονται στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης.
Η Ε.Ε. μετά τo Brexit θα είναι σίγουρα διαφορετική.
Ας ελπίσουμε ότι θα διατηρήσει τα οφέλη πολιτικής που προσέφερε η βρετανική ιδιότητα μέλους, καταλήγει το άρθρο του Bildt.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης