Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η δίκη δημοσιογράφων που κατηγορούνται για το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016

tags :
Ξεκίνησε η δίκη δημοσιογράφων που κατηγορούνται για το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016
Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέρριψε τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Fethullah Gülen
Άρχισε σήμερα (19 Ιουνίου 2017) σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη πολλών γνωστών τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 μια υπόθεση που ενέτεινε τις ανησυχίες των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συνολικά 17 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Ahmet και Mehmet Altanκαι της χρονογράφου Nazli Ilicak, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».
Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέρριψε τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Fethullah Gülen.
Ο τελευταίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Η Ilicak, δημοσιογράφος και συγγραφέας η οποία εργαζόταν ως το 2013 για την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι η πρώτη γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης η οποία συνελήφθη για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Παραμένει υπό κράτηση από τα τέλη Ιουλίου 2016.
Ο Ahmet Altanείναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφους που εργάστηκε για τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Harriyet και Milliyet, ενώ ίδρυσε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf.
Ο Mehmet Altanείναι είναι συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά έργα για την τουρκική πολιτική.
Οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας πραξικοπήματος που επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει τον Gülen, του Can Erzincan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης