Διεθνή

WSJ: Οι κινεζικές επενδύσεις εξαγοράζουν επιρροή στην Ευρώπη - Τo παρασκήνιο πίσω από το ελληνικό βέτο

WSJ: Οι κινεζικές επενδύσεις εξαγοράζουν επιρροή στην Ευρώπη - Τo παρασκήνιο πίσω από το ελληνικό βέτο
Οι κινεζικές επενδύσεις σε φτωχότερα κράτη της Ευρώπης φαίνεται να έχουν αγοράσει τη σιωπή τους
Το πρόσφατο βέτο της Ελλάδας για μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα δείχνει τη δυναμική επιστροφή του Πεκίνου στη γεωπολιτική σκακιέρα μέσω των τεράστων επενδύσεων της.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal οι κινεζικές επενδύσεις σε φτωχότερα κράτη της Ευρώπης φαίνεται να έχουν αγοράσει τη σιωπή τους (των κρατών) στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, σύμφωνα με αναλυτές, διπλωμάτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα ήταν μόνη μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ, η οποία αντέδρασε και μπλόκαρε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και η οποία επέκρινε την Κίνα για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε το «μπλόκο» της Αθήνας στη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ έκανε λόγο για «μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα», εκτιμώντας πως θα ήταν πιο ουσιώδες να λάβουν χώρα ξεχωριστές συνομιλίες των Βρυξελλών με το Πεκίνο εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
"Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η αντιπαραγωγική και σε πολλές περιπτώσεις η επιλεκτική κριτική εναντίον συγκεκριμένων χωρών δεν διευκολύνει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτά τα κράτη ούτε την ανάπτυξη της σχέσης τους με την ΕΕ", δήλωσε εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Η παγκόσμια ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετείται καλύτερα όταν η ΕΕ μιλάει με μία φωνή", δήλωσε η Federica Mogherini Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλεία.
"Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να ενώσουμε και τις 28 χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ".
Η Κίνα χρηματοδότησε μεγάλα έργα υποδομής στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, προσφέροντας δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή σιδηροδρόμων, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δρόμων και γεφυρών σε οικονομικά συμπιεσμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Πορτογαλία.
Για την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών της να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της, τα κινεζικά κεφάλαια ήταν ζωτικής σημασίας.
Η Κίνα μέσω της Cosco έχει επενδύσει στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι τον ΟΛΠ.
Η επένδυση της Κίνας έχει αγοράσει επιρροή στην Αθήνα, όπως τόνισαν αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι που φαίνεται από ελληνικό βέτο.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έχει αποκαλέσει την Ελλάδα το "πιο αξιόπιστο φίλο της Κίνας στην ΕΕ".
Η Ουγγαρία και η Κροατία μπλοκάρουν επίσης τις δηλώσεις της ΕΕ που τιμωρούν το Πεκίνο.
Οι τρεις χώρες πέρυσι ματαίωσαν επανειλημμένα δήλωση της ΕΕ σχτικά με την επιθετική στάση της Κίνας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
"Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε αδύναμη οικονομική κατάσταση και θέλουν αυτές τις επενδύσεις", δήλωσε ο Nadège Rolland, ανώτερος αναλυτής της Κίνας στο Εθνικό Γραφείο Ασιατικών Ερευνών στην Ουάσινγκτον.
Ο εκπρόσωπος του κινέζου υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι ενώ το Πεκίνο δεν γνώριζε συγκεκριμένες εσωτερικές συζητήσεις της ΕΕ σχετικά με το θέμα, η Κίνα ήθελε να επαινέσει τη "σχετική χώρα" (Ελλάδα) που πήρε πάρε τη σωστή θέση για το θέμα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτικοποίηση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και το χρησιμοποιήσαμε για να παρέμβουμε στην κυριαρχία των χωρών, είπε ο κ. Geng.
Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τις ανησυχίες της Ευρώπης σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις των κινεζικών επενδύσεων.
Κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και μεταφορών για να αγοράσουν διπλωματική επιρροή στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις της Κίνας αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις της χώρας στην Ασία, όπου χτίζει δρόμους, σιδηρόδρομους και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Belt and Road Initiative" για τη σύνδεση της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας με την Κίνα.
Οι επενδύσεις σε σιδηροδρομικές γραμμές μεγάλης ταχύτητας αποτελούν βασικό κομμάτι της ώθησης της Κίνας να αποκτήσει διπλωματική επιρροή σε μέρη της Ευρώπης.
Το Πεκίνο το 2013 δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το 85% του project ύψους 2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας μεταξύ των πρωτευουσών της Σερβίας και της Ουγγαρίας.
Οι Ουγγαρέζοι πολιτικοί έχουν επαινέσει τις κινεζικές επενδύσεις και έχουν κινηθεί για να προστατέψουν την Κίνα από την κριτική.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στο Πεκίνο τον Μάιου του 2017 ότι οι ανεπτυγμένες χώρες που διδάσκουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν γίνει "όλο και πιο επιθετικές".
Η Κίνα έχει επίσης δανείσει χρήματα για την κατασκευή γέφυρας στη Σερβία, σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Βοσνία και νέων δρόμων στα Σκόπια.
Περαιτέρω Πορτογαλία και Ισπανία έχουν λάβει κινεζικές επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής ενέργειας.
Η Κίνα υπήρξε ένας από τους λίγους επενδυτές που η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει τα τελευταία χρόνια.
Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, έχει επισκέφθεί την Κίνα δύο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, προσπαθώντας να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του, η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet και ο κινεζικός κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακών συσκευών ZTE Corp υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση ενός δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κινεζική κρατική εταιρία παραγωγής άνθρακα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον όμιλο Κοπελούζου για έργα στον τομέα της πράσινης ενέργειας μια επένδυση αξίας 3 δισ. ευρώ.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις που προωθεί στην Ευρώπη στοχεύουν στην αντιμετώπιση την ανομοιογενούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι οι επενδύσεις του Πεκίνου στοχεύουν στο να εντάξει στη σφαίρα επιρροής της τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλάματα.
"Αν κάθε κυβέρνηση εισέλθει σε έναν αγώνα προσέλκυσης περισσότερων κινεζικών επενδύσεων από τους γείτονές της, τότε η Κίνα προωθεί μια προσέγγιση του "διαίρει και βασίλευε" δήλωσε ο Reinhard Bütikofer, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης