Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Τα 5 σημεία-κλειδιά που πρέπει να διευθετηθούν πριν το Brexit

tags :
CNN: Τα 5 σημεία-κλειδιά που πρέπει να διευθετηθούν πριν το Brexit
Η ΕΕ δεν έχει προσδιορίσει πόσα θα πρέπει να εξοφλήσει η Βρετανία, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ
Τα πέντε βασικά ζητήματα που καλούνται να διευθετήσουν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει σε ανάλυσή του το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν σήμερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε τρία μέρη: στα δικαιώματα των πολιτών, στον οικονομικό διακανονισμό και σε άλλα ζητήματα διαχωρισμού.
Παράλληλα, Βρετανία και EE συμφώνησαν ότι η Ιρλανδία θα συζητηθεί ξεχωριστά στις συνομιλίες για το Brexit.
Όμως, τα πέντε σημεία που επισημαίνει το CNΝ δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

1. Εμπόριο
Η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα που βγαίνει από την ΕΕ, και αυτό σημαίνει ότι παύει η ελεύθερη πρόσβασή της στις αγορές.
Η διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι τώρα κρίσιμη, κι αν δεν οριστικοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2019 αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει υψηλότερους φόρους και δασμούς.

2. Μετανάστευση
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May έχει δεσμευτεί να περιορίσει την ειροή μεταναστευτικών ροών από την ΕΕ.
Ωστόσο η ευελιξία της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit αναμένεται να πριοριστεί, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αποδέχονται την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων.
Συν αυτώ, η δυναμική της βρετανικής οικονομία βασίζεται στην εργασία των μεταναστών.

3. Ο λογαριασμός του διαζυγίου
Η Βρετανία καλείται να "εξοφλήσει" τη συνδρομή της στην ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν σε έναν κοινοτικό λογαριασμού που χρηματοδοτεί υποδομές, κοινωνικά προγράμματα, ερευνητικές δαπάνες, αγροτικές επιδοτήσεις και συντάξεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο ορίζοντας του τρέχοντος λογαριασμού είναι ως το 2020.
Η ΕΕ δεν έχει προσδιορίσει πόσα θα πρέπει να εξοφλήσει η Βρετανία, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.

4. Τα δικαιώματα των πολιτών
Και οι δύο πλευρές θέλουν να τα διασφαλίσουν.
Αλλά οι αριθμοί είναι τεράστιοι: σχεδόν 3 εκατ. Ευρωπαίοι ζουν στη Βρετανία, ενώ 1,2 εκατ. Βρετανοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα σύνορα της Ιρλανδίας θα παίξουν κομβικό ρόλο στη σχετική συζήτηση και η May μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιάσει τις απόψεις της για το θέμα.

5. Tα σύνορα με την Ιρλανδία
Και ΕΕ και Βρετανία θέλουν να αποφύγουν ένα "σκληρό σύνορο", από τη μία με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που θα παραμείνει στην ΕΕ και από την άλλη με τη Βόρεια Ιρλανδία που θα αποχωρήσει ως κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης