Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο θα κοστίσει το Brexit στη Βρετανία; - Περίπου 100 δισ ευρώ με τάσεις αύξησης

tags :
Πόσο θα κοστίσει το Brexit στη Βρετανία; - Περίπου 100 δισ ευρώ με τάσεις αύξησης
Ο λογαριασμός της Βρετανίας προς την ΕΕ είναι το λιγότερο που θα μπορούσε πραγματικά να την ανησυχήσει 
Τι θα ήταν ένα διαζύγιο χωρίς οικονομικές απαιτήσεις, διακανονισμούς και υποχρεώσεις που βαραίνουν συνήθως αυτόν που αποφασίζει να φύγει;
Στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μετά από 45 χρόνια κοινής ζωής, ο «λογαριασμός» είναι κάπως «τσιμπημένος».
Η ΕΕ αυξάνει συνεχώς το ποσό της περίφημης αποζημίωσης που καλείται να πληρώσει το Λονδίνο η οποία ανέρχεται σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς στα 100 δισ ευρώ όταν πριν από λίγους μήνες ήταν μόλις 40 δισ ευρώ.

Γιατί η Βρετανία χρωστά αυτά τα χρήματα

Το ποσό που απαιτεί η ΕΕ από το Ην. Βασίλειο θα μπορούσε να το πληρώσει στα επόμενα 6 χρόνια καταβάλλοντας ένα ετήσιο ποσό, ενώ θα συμψηφιστεί πιθανότατα  με τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η Βρετανία στην Ευρώπη, τη μείωση της ετήσιας συνεισφοράς της στα Ταμεία της ΕΕ, με την έκπτωση που πέτυχε το 1984 η M. Thatcher αλλά και το μερίδιό της στον προϋπολογισμό της ΕΕ που έχει ψηφιστεί και αφορά την περίοδο 2014-2020.
Στην περίπτωση αυτή το τελικό ποσό θα ανέλθει μεταξύ των 55 εκ ευρώ με 75 εκ ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι το Λονδίνο δεχθεί να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 60 δις ευρώ, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι ικανοποιητικό για τις Βρυξέλλες καθώς θα αποτρέψει προσαρμογές στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη Βρετανία.
Όμως όπως και να έχει ένα τέτοιο ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, ακόμη κι αν απευθύνεται σε κρατικούς προϋπολογισμούς.

Είναι δυσβάστακτο για την βρετανική οικονομία;

Εάν υπολογιστεί σε στερλίνες μιλά κανείς για 53 δις λίρες, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού της.
Στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσιζε να αποπληρώσει αυτές του τις υποχρεώσεις σήμερα προς την ΕΕ, το δημόσιο χρέος του θα αυξανόταν από 86,6% που ήταν το διάστημα 2016-2017 σε 89,2% .
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται «για σταγόνα στον ωκεανό» εάν αναλογιστεί κανείς τη ζημία που προκάλεσε στη βρετανική οικονομία η οικονομική κρίση του 2007-2008 και υπολογίστηκε στο 35,5% του ΑΕΠ της.
Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να υπολογίσει κανείς και τα τις «οικονομίες» που θα κάνει το Ην. Βασίλειο από τη διακοπή της ετήσιας συνεισφοράς του στο Ταμείο της ΕΕ, που ποικίλει κάθε χρόνο.
Για τα επόμενα 5 χρόνια, το ποσό έχει καθοριστεί και ανέρχεται στα 7,7 δις στερλίνες που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη Γερμανία.
Το ποσό αυτό αναλογεί σε 150 λίρες την εβδομάδα, πολύ λιγότερο απο τις περίφημες 350 λίρες που αναφερόταν στην εκστρατεία για το Brexit με τους υποστηρικτές του να υποστηρίζουν ότι «τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν για κοινωνικές παροχές.
Η Βρετανία είναι οικονομικά ικανή να το αποπληρώσει σε διάστημα 7 χρόνων γεγονός που σημαίνει ότι μετά το 2026 θα μπορούσε να μιλά κανείς για καθαρή εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο ταμείο της.
Το μεγάλο ερώτημα όμως δεν είναι εάν η Βρετανία θα μπορούσε να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό σταδιακά ή και εφάπαξ αλλά εάν η οικονομία της θα ωφεληθεί από την έξοδό της από την ΕΕ μακροπρόθεσμα.

Πόσο πραγματικά κοστίζει στη Bρετανία το Brexit

Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1% κόστος στην βρετανική οικονομία ως αποτέλεσμα του Brexit θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 14% ετησίως στον βρετανικό προϋπολογισμό για πάντα. Οτιδήποτε πλήξει τη βρετανική οικονομία σε ποσοστό άνω του 0,5% θα σημαίνει αυτόματα ότι η Βρετανία δεν θα βάζει ούτε λίρα στα ταμεία της από αυτά που θα κέρδιζε από τη μηδενική εισφορά τηε στην ΕΕ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών το Brexit θα στοιχίσει στη βρετανική οικονομία 20-40 δις λίρες ετησίως.
Ένα μεγάλο χτύπημα στην οικονομία της χώρας μπροστά στο οποίο τα οφέλη του εκμηδενίζονται.
Οπότε, τα 60 δις ευρώ ή 53 δις στερλίνες που είναι λογαριασμός της Βρετανίας προς την ΕΕ, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε πραγματικά να ανησυχήσει τη Βρετανία.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης