Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχος ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν θα λάβει αποφάσεις για το QE πριν τον Σεπτέμβριο του 2017

tags :
Αξιωματούχος ΕΕ: Η ΕΚΤ δεν θα λάβει αποφάσεις για το QE πριν τον Σεπτέμβριο του 2017
Η ΕΚΤ κινείται πιο αργά σε σχέση με τη Fed τέσσερα χρόνια πριν
Αν και έχουν απομείνει μόλις έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς assets, η ΕΚΤ δεν δείχνει να βιάζεται να συζητήσει για το τι θα γίνει μετά.
Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης που επικαλείται το Bloomberg, το γεγονός ότι η ΕΚΤ επέλεξε να μην συζητήσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου το τέλος του 2,3 τρισ. ευρώ προγράμματος, το διοικητικό συμβούλιο δεν βλέπει κάποια ανάγκη να λάβει αποφάσεις τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια του QE για το 2018 θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν μόνο τα τέλη Οκτωβρίου ή στη χειρότερη περίπτωση δύο εβδομάδες πριν το τέλος του έτους.
Η επιφυλακτικότητα μεταξύ των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής είναι συνέπεια των πληθωριστικών πιέσεων που παραμένουν πολύ αδύναμες, προκαλώντας ανησυχία ότι οποιαδήποτε επιθετική (hawkish) επικοινωνία μπορεί να συσφίξει τις συνθήκες της αγοράς πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει και να αναστείλει την ανάκαμψη.
Το ρίσκο, όμως, είναι ότι η έλλειψη οποιωνδήποτε σημαδιών θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα και να ενισχύσει τη μεταβλητότητα καθώς πλησιάζει ο Δεκέμβριος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει το tapering (μείωση του QE) στις αρχές του επόμενου έτους.
Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα έχει κινηθεί πολύ αργότερα σε σχέση με ό,τι είχε κάνει η Fed τέσσερα χρόνια πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης