Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα 20/6 - «Η Ελλάδα διέσωσε την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης»

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα 20/6 - «Η Ελλάδα διέσωσε την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης»
Στο μήνυμα γίνεται μνεία στη «λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων»
«Η 20η Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ’ αυτούς».
Αυτό είναι το μήνυμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το οποίο κάνει ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων:

- Η διαχείριση περισσότερων του ενός εκατομμυρίων προσφύγων «με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια»

- Η δημιουργία 40.000 θέσεων φιλοξενίας σε πρώτη φάση για τη διαχείριση των 60.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα «μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες» και η φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σε δεύτερη φάση

- Η μεταφορά χωρίς βία προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, όπου τους παρέχονται στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη

- Η σταδιακή ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού

- Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας

- Η εξέταση από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτημάτων διεθνούς προστασίας

Στο μήνυμα γίνεται μνεία στη «λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων».
Στη σημερινή ημέρα αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται περισσότερα χρήματα και ευελιξία εκταμίευσης για τους πρόσφυγες στις πρώτες χώρες υποδοχής.
Ιδιαίτερα σε αυτές με μικρή ή και μεσαία οικονομική επιφάνεια.
Και αυτό γιατί (σε αυτές) διαμένει η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων» γράφει η οικονομική εφημερίδα με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα προσφύγων» αλλά και ενόψει της συνόδου του G20.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl ο Günther Burkhard, ανέφερε πως οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και δεν της δίνεται καμιά βοήθεια για την ενσωμάτωση των προσφύγων.
Πρόσφυγες των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου στη Γερμανία και μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά πιθανότητα να βρουν εκεί δουλειά και πολλοί μπορούν καταλήξουν να γίνουν άστεγοι» δήλωσε στη Φρανκφούρτη, αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μπορούν να επαναπροωθούνται και πάλι πρόσφυγες στην Ελλάδα, έστω και «υπό προϋποθέσεις».
«Είναι παράλογο να μένουν άδεια καταλύματα στη Γερμανία και να βρεθούν στον δρόμο άνθρωποι στην Ελλάδα.
Τέτοιου είδους απελάσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι απαράδεκτες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης