Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Όχι σε διμερείς συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit

tags :
Macron: Όχι σε διμερείς συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit
"Είναι δύσκολο να σταματήσουν οι συνομιλίες για το Brexit", είπε σε συνέντευξή του με 8 ευρωπαϊκές εφημερίδες -μεταξύ των οποίων οι Guardian, Le Figaro, El Pais, Le Temps
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει σε διαδικασία διμερών συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Emmanuel Macron.
O ίδιος εκτίμησε ότι είναι μη αναστρέψιμες πλέον οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Είναι δύσκολο να σταματήσουν οι συνομιλίες για το Brexit", είπε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του με 8 ευρωπαϊκές εφημερίδες -μεταξύ των οποίων οι Guardian, Le Figaro, El Pais, Le Temps- επανέλαβετην έκκλησή του για έναν κοινό προϋπολογισμό για τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας ότι διαφορετικά θα αποδυναμωθεί.
Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία δεν ήταν εντελώς αντίθετη με την ιδέα.
Ο Macron τόνισε ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπαταλούν το ταμείο της, αλλά στρέφουν την πλάτη στις αρχές της, πρέπει να αισθανθούν "πλήρως τις πολιτικές συνέπειες".
Αναφερόμενος στις "εντάσεις μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας του γεωπολιτικού πλαισίου τους", ο Macron σημείωσε πως ευτυχώς δεν υπήρξαν συγκρούσεις.

Το Reuters γράφει σχετικά με αυτό το σημείο των δηλώσεων Macron ότι η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την ΕΕ για περισσότερο από ένα χρόνο μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και κινδυνεύουν να υπονομεύουν τους δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες.
Εν τω μεταξύ, η καταστολή της Ουγγαρίας από μη κυβερνητικά όργανα που επικρίνουν την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της στη Ρωσία έχουν αναστατώσει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τις Βρυξέλλες, ενώ ο πρωθυπουργός Viktor Orban είναι ένας από τους πιο ευρωσκεπτικιστές ηγέτες στο μπλοκ -κατά το Reuters.

"Η ΕΕ θα αποδυναμωθεί εάν επιτρέψει στα μέλη να παραβιάζουν τους κανόνες"
"Οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να πληρώσουν πλήρως τις πολιτικές συνέπειες", συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
"Η ΕΕ θα αποδυναμωθεί εάν επιτρέψει στα μέλη να παραβιάζουν τους κανόνες", επισήμανε.
"Υπάρχει μια διπλή προδοσία.
Κάποιοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις αρχές της ΕΕ, να γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρώπη και να ακολουθήσουν μια κυνική προσέγγιση στην ένωση, η οποία τους δίνει χρήματα, χωρίς να σέβονται τις αξίες της", δήλωσε ο Macron.
Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Macron χαρακτήρισε "απρόβλεπτη" την πολιτική του Donald Trump, κάνοντας λόγο για πηγή δυσφορίας στον κόσμο.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
"Ελπίζω ότι το Trump θα αλλάξει μυαλό, και επειδή όλα συνδέονται, δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία χωρίς να αναλάβουμε δράση για την αλλαγή του κλίματος", δήλωσε ο Macron.
Η Ευρώπη, κατέληξε, έπρεπε να υιοθετήσει μια πραγματική κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα. Έπρεπε να είναι πιο αποτελεσματική στην υπεράσπιση των συνόρων της, για τη μετανάστευση και τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης