Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: H κυβέρνηση Trump είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

EKT: H κυβέρνηση Trump είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
Εξακολουθούν να υπάρχουν μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι σε σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα
Η κυβέρνηση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν καθοδικοί, αναφέρει, σε άρθρο του Οικονομικού της Δελτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως μεταδίδει το «Bloomberg», η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ κάποιες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν υποχωρήσει, όπως οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας και η αντοχή των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών, έχουν εμφανιστεί νέες ανησυχίες.
«Από τις αμερικάνικες εκλογές και μετά, οι πιέσεις για πιο εσωστρεφείς πολιτικές έχουν αυξηθεί», σημειώνει η ΕΚΤ.
«Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά στις δημοσιονομικές και, ειδικότερα, στις εμπορικές πολιτικές, με τις τελευταίες να περιλαμβάνουν δυνητικά πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι ένας δείκτης γεωπολιτικών εντάσεων, ο οποίος καταγράφει περιστατικά πολέμου, πολιτικής έντασης και τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν σταθερός από το 2016 ως τις αρχές του 2017.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο αντίκτυπος του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πιο ευχάριστος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι σε σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Σε ό, τι μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη για τις δικές της σκέψεις επί της νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «προσεκτική επικοινωνία» και την «πολύ σταδιακή» πορεία της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), λέγοντας ότι έχει μειώσει την πιθανότητα μιας αυθαίρετης σύσφιγξης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης