Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτάσεις Regling για ισχυροποίηση της Ευρωζώνης - Τί είπε για την τραπεζική ένωση και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού ΔΝΤ

tags :
Προτάσεις Regling για ισχυροποίηση της Ευρωζώνης - Τί είπε για την τραπεζική ένωση και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού ΔΝΤ
H Ευρώπη έχει βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν, τόσο από οικονομική όσο και από θεσμική άποψη
Άκρως απολαυπτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM C. Regling στην ομιλία του στο συνέδριο Walter Eucken στο Φράιμπουργκ, o οποίος έκανε λόγο για τα βάηματα που χρειζονται για την περαιτέρω ισχυροποίηση της Ευρωζώνης, την τραπζική ένωση ένω ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη συζήτηση που υπάρχει για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Αναύτικότερα ο κ. Regling ανέφερε ότι "η Ευρώπη έχει βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν, τόσο από οικονομική όσο και από θεσμική άποψη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.
Πρώτον, οι πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια από το EFSF και τον ESM έμαθαν από τα λάθη τους.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί παντού.
Η ανταγωνιστικότητα αποκαταστάθηκε μέσω της μείωσης των ονομαστικών μισθών και μισθών - αυτό που αποκαλούμε εσωτερικές υποτιμήσεις - και μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στις χώρες που βρεθηκαν σε προγράμματα βοήθειας.
Επιπλέον, ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύθηκε και εμβαθύνθηκε.
Έχουν υπάρξει σημαντικές θεσμικές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια.
Ως έσχατος δανειστής για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ο ESM καλύπτει ένα θεσμικό κενό, καθώς αυτή η λειτουργία δεν υπήρχε πριν από την κρίση.
Μια περαιτέρω θεσμική καινοτομία είναι η Τραπεζική Ένωση, η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) και του Μηχανισμού Ενιαίας Αναλύσεως (ΕΣΜ).
Εν συντομία: η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση αναπτύσσοντας μια αποτελεσματική στρατηγική.
Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2015, έγινε πρόσφατα ισχυρή.
Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει αυτή της αμερικανικής το 2017.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, ιδίως μεταξύ των νέων.
Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να κάνουμε την νομισματική ένωση ακόμη πιο ανθεκτική;
Υπάρχουν ορισμένα προφανή σημεία.
Πρώτον, οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει σίγουρα να συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχουν ήδη συμφωνήσει.
Οι κανόνες αυτοί πρέπει να απλουστευθούν, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση των δημοσιονομικών πολιτικών.
Με την πάροδο του χρόνου, οι κανόνες έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι, με αποτέλεσμα ακόμη και εμπειρογνώμονες να δυσκολεύονται να τις καταλάβουν.
Αυτό αποδυναμώνει την αξιοπιστία και τη νομιμότητα των κανόνων που έχουν θεσμοθετηθεί.
Δεύτερον, οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανάπτυξης, εφαρμόζοντας πιο συστηματικά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης, όχι μόνο για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα του ESM.
Τα πρόσθετα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης είναι μέτρια σε σύγκριση με τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει".
Δεν χρειαζόμαστε μια πλήρη δημοσιονομική ένωση ούτε μια πλήρη πολιτική ένωση για την καλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης.
Ο κ. Regling παράλληλα τόνισε ότι "υποστηρίζω την αυστηρή τήρηση της αρχής της επικουρικότητας, η οποία ήταν επίσης πολύ σημαντική για τον Walter Eucken.
Εάν κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, πρέπει μείνουν εκεί, πιο κοντά στον λαό, και να μην μεταφερθουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ούτε στη νομισματική ένωση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά ορισμένα περαιτέρω βήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα.
Πρώτον, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση.
Αυτό θα ενίσχυε την οικονομική ολοκλήρωση στη νομισματική ένωση και την κατανομή των κινδύνων μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αυτό που λείπει από την Τραπεζική Ένωση είναι ένα κοινό Ταμείο Ενιαίας Εξυγίανσης.
Η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα ενίσχυε την αξιοπιστία του SRF.
Το άλλο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης θα ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων.
Αυτό θα απαιτούσε πρώτα την εκκαθάριση των προβλημάτικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ.
Οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να μειωθούν, διότι καμία χώρα με υγιές τραπεζικό σύστημα δεν θα πρέπει να πληρώσει για λάθη του παρελθόντος τραπεζών και εποπτικών στις άλλες χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.
Και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμα πριν να λειτουργήσει η ενιαίας ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων.
Αλλά τα πλεονεκτήματα μιας αξιόπιστης κοινής ασφάλισης καταθέσεων είναι σημαντικά, καθώς θα απομακρυνόταν ο κίνδυνος ενός bank run σε όλο το τρπαεζικό σύστημα μιας χώρας.
Εάν μια χώρα είναι υπό πίεση από τις αγορές, οι καταθέτες θα γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο η χώρα τους που υποστηρίζει τις καταθέσεις τους, αλλά ολόκληρη η ζώνη του ευρώ.
Και αυτό σημαίνει ότι εξαφανίζεται ο λόγος ενός τραπεζικού πανικού πα θα ωθούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οποιαδήποτε χώρας στην Ευρωζώνη.
Η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αρχής κάλυψης των καταθέσεων είναι η καλύτερη εγγύηση που θα χρειαστεί" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Regling.

Δημιουργία Ευρωπαϊκού ΔΝΤ

Παράλληλα στην ομιλία του ο κ. Regling έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Όπως είπε το έγγραφο συζήτησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τέσσερις εβδομάδες κανέι λόγο για αυτό το ενδεχόμενο και πολλοί πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί έχουν αναφερθεί στο θέμα.
Επίσης ανέφερε ότι "είναι σημαντικό για μένα το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ευρώπη τώρα που επιλύουμε το τελευταίο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, την Ελλάδα.
Ωστόσο, στο εσωτερικό της Ευρώπης αυξάνονται οι φωνές που κάνουνξ λόγο ότι το ΔΝΤ δεν θα διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο που έχει διασραμτίσει μέχρι τώρα εάν ξεσπάσει μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.
Ο ESM θα διαδραματίσει στην περίπτωση αυτή πολύ μεγαλύτερο ρόλο.
Πράγματι, ο ESM έχει αναπτυχθεί περαιτέρω από την σύστασή του.
Σήμερα, δεν χρηματοδοτεί μόνο δάνεια διάσωσης.
Παίζει βασικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των προγραμμάτων διάσωσης, αναλύει τη βιωσιμότητα των χρεών τους και διασφαλίζει τη δυνατότητα των χωρών που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα διάσωσης να αποπληρώσουν τα δάνεια ESM.
Η συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι επί του παρόντος πολύ ευρεία και περιέχει προτάσεις που μερικές φορές είναι αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους.
Κάποιοι θα ήθελαν τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα είχε υπό τον έλεγχό του την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής, πράγμα που είναι επί του παρόντος ζήτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Άλλοι αναφέρουν τη λειτουργία ενός ιδρύματος που θα διαχειρίζεται έναν επενδυτικό προϋπολογισμό για τη νομισματική ένωση.
Έτσι, μπορείτε να δείτε ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις μεταξύ των μελών του ESM πριν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ο ESM θα εξελιχθεί σε ένα θεσμό που μοιάζει περισσότερο με το ΔΝΤ από ό, τι συμβαίνει σήμερα.
Ωστόσο, είναι εξίσου βέβαιο ότι αυτό θα απαιτούσε τουλάχιστον την αλλαγή της συνθήκης του ESM - αν όχι τη Συνθήκη  της ΕΕ - η οποία απαιτεί συναίνεση όλων των κρατών μελών μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης