Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Στα 93,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές αγορές εταιρικών ομολόγων

tags :
ΕΚΤ: Στα 93,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές αγορές εταιρικών ομολόγων
Το 12% των συμμετοχών της ΕΚΤ σε εταιρικά ομόλογα αγοράστηκε με αρνητικές αποδόσεις
Σε 93,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει δαπανήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για αγορές εταιρικών ομολόγων, όπως ανέφερε σήμερα (21/6/2017), στο Οικονομικό της Δελτίο, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες του προγράμματος αγορών εταιρικών ομολόγων (CSPP).
Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΚΤ κατέχει σήμερα 952 τίτλους, ύψους 93,7 δισ. ευρώ, ή 14,1% από τα συνολικά 664 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, ενώ η κεντρική τράπεζα προσθέτει ότι είναι «καλά διαφοροποιημένη σε περίπου 950 τίτλους που εκδίδονται από περίπου 200 ομίλους».
Αναφορικά με την κατανομή των χωρών, οι Γάλλοι και Γερμανοί εκδότες εξακολουθούν να κυριαρχούν βάσει του αριθμού των αγορασμένων ομολόγων, με 494 εκδόσεις, αξίας 363 δισ. ευρώ.
Ομόλογα από επιχειρήσεις εκτός Ευρωζώνης βρίσκονται επίσης στον κατάλογο, κυρίως από ελβετικούς εκδότες (32 εκδόσεις αξίας 24 δισ. ευρώ).
Ανά τομέα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παραμένουν η κορυφαία επιλογή (250 εκδόσεις αξίας 161 δισ. ευρώ), ενώ τα μη κυκλικά καταναλωτικά αγαθά είναι στη δεύτερη θέση (145 εκδόσεις αξίας 110 δισ. ευρώ).



Μια βασική παρατήρηση είναι ότι σύμφωνα με μια ξεχωριστή ανάλυση της UBS, η ΕΚΤ κατέχει πλέον 229 ομόλογα από σύνολο 952, τα οποία αξιολογούνται με «BB+» ή δεν έχουν αξιολόγηση (NR), γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει μετατόπιση προς χαμηλότερης ποιότητας συμμετοχές, καθιστώντας στην ουσία το ένα τέταρτο του εταιρικού ισολογισμού της ΕΚΤ μια «bad bank».
Η ΕΚΤ παραδέχτηκε επίσης ότι το 12% των συμμετοχών της σε εταιρικά ομόλογα αγοράστηκε με αρνητικές αποδόσεις.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι 85 (ή το 8,9%) από τους 952 τίτλους που κατέχει έχουν αρνητικές αποδόσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης