Τελευταία Νέα
Διεθνή

Franklin Templeton: Οι πολιτικές εξελίξεις σκιάζουν τις οικονομικές προσδοκίες διεθνώς

tags :
Franklin Templeton: Οι πολιτικές εξελίξεις σκιάζουν τις οικονομικές προσδοκίες διεθνώς
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιστάθηκε και πάλι στις εκκλήσεις για να προβεί στη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Τη σημασία των πολιτικών εξελίξεων και πόσο βαραίνουν επί των οικονομικών προσδοκιών υπογραμμίζει σε νέα ανάλυσή της η επενδυτική Franklin Templeton.
Εστιάζοντας στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εστιάζει σε τρεις τομείς: την αμερικανική ανάπτυξη, την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ παίρνει τον δρόμο της, αλλά ο πληθωρισμός κάνει στάση
Η επίδοση της οικονομίας των ΗΠΑ μέχρι στιγμής κατά το δεύτερο τρίμηνο φαίνεται ότι επανέρχεται σε ρυθμούς μέτριας ανάκαμψης.
Τα ισχυρά θεμέλια που παρέχονται από τη ισχύ της αγοράς εργασίας της εργασίας, της στέγασης και της χρηματοπιστωτικής αγοράς παραμένουν στη θέση τους, υποστηριζόμενα από την μετεκλογική βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, ακόμη και αν ο οικονομικός κύκλος ξεδιπλώνεται με διαφορετικό τρόπο από τους προηγούμενους.
Μέχρι στιγμής, η αγορά εργασίας δεν έχει επιφέρει αισθητή αύξηση του μισθολογικού πληθωρισμού, αν και φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην πλήρη απασχόληση.
Παρόλα αυτά, εάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να περιορίζεται, τότε φαίνεται πιθανό ότι η ιστορική εξέλιξη των υψηλότερων μισθών που τροφοδοτούν τον ευρύτερο πληθωρισμό τελικά θα επιβεβαιωθεί.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία αύξησε τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στα μέσα Ιουνίου, να προσεγγίσει περισσότερο την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η πετρελαϊκή μεταβλητότητα επισκιάζεται από την πολιτική κρίση του Κόλπου
Η περαιτέρω αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου επισκιάστηκε από την αιφνίδια έκρηξη μιας πολιτικής κρίσης στον Περσικό Κόλπο, από μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έσπασαν τις διπλωματικές σχέσεις και τους συνδέσμους μεταφορών με το Κατάρ.
Ωστόσο, η αντίληψη ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι περιορίζονται κυρίως στις αναδυόμενες αγορές αμφισβητήθηκαν από τις αναταραχές στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Όποια και αν είναι η όρεξη των επενδυτών, θεωρούμε ότι είναι όλο και πιο σημαντικό για αυτούς να αναγνωρίσουν την επιρροή της πολιτικής στις οικονομικές βασικές αρχές.

Χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό υποστηρίζουν τη στάση της ΕΚΤ
Ενθαρρύνουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιστάθηκε και πάλι στις εκκλήσεις για να προβεί στη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας αναγνώρισαν την τρέχουσα πιο αισιόδοξη από την αναμενόμενη απόδοση της ευρωζώνης με ελαφρώς αυξημένες εκτιμήσεις ανάπτυξης.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έκανε επίσης πίσω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας τον χρόνο που θα χρειαζόταν για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Αυτές οι προσαρμογές έδειξαν ότι ενώ η σημερινή ανάκαμψη της περιοχής μπορεί να διευρυνθεί, η ορμή της δεν είναι ακόμη αυτοσυντηρούμενη και ότι οι κίνδυνοι από την πρόωρη απομάκρυνση των νομισματικών κινήτρων εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ τη δυνατότητα αύξησης των τιμών λόγω υπερβολικά χαλαρής νομισματικής στάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης