Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Απαραίτητη η χαλαρή νομισματική πολιτική λόγω πληθωρισμού - Ισχυρό το momentum για την οικονομία

tags :
ΕΚΤ: Απαραίτητη η χαλαρή νομισματική πολιτική λόγω πληθωρισμού - Ισχυρό το momentum για την οικονομία
Στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο, η ΕΚΤ κάνει λόγο για ένα ισχυρότερο momentum στην οικονομία της Ευρωζώνης, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων
Την ανάγκη για τη διατήρηση της υποστηρικτικής της νομισματικής πολιτικής επαναβεβαιώνει η ΕΚΤ, έως ότου διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό κοντά στο 2%.
Στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο, η ΕΚΤ κάνει λόγο για ένα ισχυρότερο momentum στην οικονομία της Ευρωζώνης, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι υπό αυτό το πρίσμα, αποφάσισε να αφαιρέσει από το forward guidance την αναφορά για «χαμηλότερα επιτόκια» αν χρειαστεί.
Σημειώνει ωστόσο πως η οικονομική επέκταση δεν έχει μεταφραστεί σε ισχυρότερη δυναμική για τον πληθωρισμό.
Για αυτό το λόγο παραμένει απαραίτητη η διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνάδουν με τις προσδοκίες βελτίωσης της βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας ανάπτυξης, τονίζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο οικονομικό της σημείωμα.
Μετά το ράλι που προκάλεσε το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι ι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχώρησαν τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου εν μέσω αμφιβολιών των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να ακολουθήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημειώνει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν απότομα μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Συνολικά, οι αγορές ήταν γενικά ανθεκτικές και η αποστροφή κινδύνου ήταν χαμηλή. Οι οικονομικές συνθήκες στις οικονομίες αναδυόμενων αγορών επωφελούνται επίσης από τις προσδοκίες για το outlook της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ οι κεφαλαιακές ροές προς τις αναδυόμενες αγορές έχουν ανακάμψει.
Οι νομισματικές πολιτικές παραμένουν υποστηρικτικές, αναφέρει η ΕΚΤ.
Ενώ οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν την ευνοϊκή τους στάση, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν σταδιακή σύσφιξη από τη Federal Reserve των ΗΠΑ.
Στην Κίνα, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν ενισχυθεί, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα διατραπεζικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πιο επικίνδυνο δανεισμό μικρών τραπεζών και μη τραπεζικών ιδρυμάτων
 Ωστόσο, τα επιτόκια τραπεζικών δανείων αναφοράς για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία είναι περιορισμένες.
Όσον αφορά το μέλλον, μετά από ραγδαία ανάκαμψη, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά.
Οι προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών συνεπάγονται μια μέτρια επέκταση, η οποία βασίζεται στη συνεχιζόμενη στήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς συνεχίζεται η κυκλική ανάκαμψη και σταδιακά κλείνονται τα κενά παραγωγής.
Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομικών, οι προοπτικές υποστηρίζονται από την ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία, ενώ η δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί μεταξύ των εξαγωγέων βασικών προϊόντων.
Η ανάκαμψη αυτών των τελευταίων οικονομιών αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της προβλεπόμενης αύξησης του ΑΕΠ παγκοσμίως,  τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, ο ρυθμός της παγκόσμιας επέκτασης θα παραμείνει κάτω από τα ποσοστά πριν από την κρίση, γεγονός που συμβαδίζει με εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι το αναπτυξιακό δυναμικό υποχώρησε στις πλέον ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία χρόνια, εξηγούν οι αναλυτές της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης