Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk (ΕΕ): Τα πράγματα για την ΕΕ πηγαίνουν σε καλύτερη κατεύθυνση – Οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ

tags :
Tusk (ΕΕ): Τα πράγματα για την ΕΕ πηγαίνουν σε καλύτερη κατεύθυνση – Οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ
Καταφέραμε να διατηρήσουμε την πολιτική ενότητα αντιμετωπίζοντας πολλές απειλές και προκλήσεις είπε ο Tusk
Την θέση ότι περισσότερο από ποτέ έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι τα πράγματα για την ΕΕ πηγαίνουν σε καλύτερη κατεύθυνση διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk λίγο πριν την έναρξη (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Η αισιοδοξία μου πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένη, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τη δικαιολογούν.
Ανάμεσα σε αυτού είναι ότι καταγράφεται οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ότι η ανεργία μειώνεται ενώ καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, η οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα, η άνοδος του φιλοευρωπαϊκού αισθήματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι εκλογικές ήττες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και η επικράτηση πολιτικών αρχηγών που τάσσονται 100% υπέρ της Ευρώπης.
Από τη Βουλγαρία και την Αυστρία μέχρι την Ολλανδία και τη Γαλλία.
Καταφέραμε επίσης να διατηρήσουμε την πολιτική ενότητα της ΕΕ αντιμετωπίζοντας πολλές απειλές και προκλήσεις.
Οι συνομιλίες μου σήμερα με τον Πρόεδρο Poroshenko είναι μια ακόμα απόδειξη όλων όσων άκουσα από συνομιλητές μου τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τον πρόεδρο Trump μέχρι τον πρωθυπουργό Abe, από τον πρωθυπουργό Li μέχρι τον πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall από τον πρόεδρο Morales μέχρι τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, όλοι μου τόνισαν ότι για αυτούς και παρά το Brexit, η ΕΕ παραμένει ο πιο σημαντικός εταίρος.
Και ότι παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, η Ευρώπη παραμένει ένα σταθερό και θετικό σημείο αναφοράς για όλο τον πλανήτη» ανέφερε ο Tusk.
Ωστόσο, επισημαίνει ο Tusk, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
«Πρέπει να αποδείξουμε στους λαούς μας ότι είμαστε ικανοί να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο πάνω σε γεγονότα που μας κατακλύζουν και καμιά φορά μας τρομάζουν.
Τον περασμένο χρόνο συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τους λαούς μας κατά οποιασδήποτε απειλής κατά της ασφάλειας μας, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.
Και πρέπει να ανταποκριθούμε» είπε ο Trump αναφέροντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για τα τρία αυτά καίρια ζητήματα.
Όσον αφορά το Brexit ο Tusk είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, για την οποία η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη.
«Κάποιοι Βρετανοί φίλοι μου με ρώτησαν αν θα μπορούσε το Brexit να μην πραγματοποιηθεί και αν θα μπορούσα να φανταστώ ένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο η Μ. Βρετανία παραμένει στην ΕΕ.
Τους είπα ότι στην πραγματικότητα η ΕΕ κτίστηκε πάνω σε όνειρα που φαίνονταν απίθανο να συμβεί.
Άρα ποιος ξέρει;
Μπορεί να λένε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος» υποστήριξε ο Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης